U Parizu protest protiv rasizma, islamofobije i policijskog nasilja

Skup je održan na poziv oko 50 organizacija i radikalno ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, dok su demonstranti tokom šetnje nosili veliki transparent sa natpisom „Naša djeca su u opasnosti“

3631 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se juče u Parizu na maršu protiv rasizma i islamofobije, ali i protiv policijskog nasilja, javio je radio Frans enfo (France Info) na svom sajtu.

Skup je održan na poziv oko 50 organizacija i radikalno ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, dok su demonstranti tokom šetnje nosili veliki transparent sa natpisom „Naša djeca su u opasnosti“.

d
foto: REUTERS

Jedan od organizatora skupa rekao je francuskim medijima da nasilje koje je često svakodnevno podrazumijeva i nasilje policije, kao i nasilje u siromašnijim četvrtima Pariza, kao i nad crnom i arapskom djecom.

d
foto: REUTERS

Marš koji je počeo iz istočnog dijela Pariza završio se na Trgu Republike, gdje je održan koncert na kojem je učestvovao reper Medin.

Mnogi demonstranti su nosili palestinske marame u znak solidarnosti sa stanovništvom Pojasa Gaze, a vijorile su se i palestinske zastave.

d
foto: REUTERS

Pariska policijska prefektura je prvobitno zabranila taj skup zbog opasnosti od ugrožavanja javnog reda, ali je pariski administrativni sud suspendovao tu zabranu, smatrajući da se tom zabranom ugrožava sloboba javnog okupljanja.

d
foto: REUTERS

Bonus video: