Duda: Poljska spremna da dočeka nuklearno oružje na svojoj teritoriji, Peskov: Vojska će analizirati situaciju

"Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje u sklopu nuklearne razmjene na našoj teritoriji kako bi ojačali bezbjednost istočnog krila NATO-a, spremni smo da to učinimo"

3811 pregleda 4 komentar(a)
Duda i Peskov, Foto: Reuters
Duda i Peskov, Foto: Reuters

Poljski predsjednik, Andžej Duda, izjavio je danas da je njegova zemlja "spremna" da dočeka nuklearno oružje na svojoj teritoriji ako NATO, čiji je članica Poljska, odluči da ojača svoje istočno krilo.

"Ako naši saveznici odluče da razmjeste nuklearno oružje u sklopu nuklearne razmjene na našoj teritoriji kako bi ojačali bezbjednost istočnog krila NATO-a, spremni smo da to učinimo", rekao je Duda za list Fakt.

Istočni krilo NATO-a suočeno je sa razmiještanjem novog ruskog naoružanja u susedni Kalinjingrad, kao i u Bjelorusiju.

Peskov: Ako ovi planovi budu sprovedeni, biće preduzeti svi neophodni koraci da se osigura naša bezbjednost

Kremlj je saopštio da će ruska vojska analizirati svaki potez Poljske da ugosti američko nuklearno oružje, javio je Rojters.

Poljski predsjednik, Andžej Duda, kog je citirao list "Fakt", rekao je da je Poljska spremna da razgovara sa Sjedinjenim Državama o smještaju nuklearnog oružja u cilju jačanja istočnog krila NATO-a.

Upitan o izveštaju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Vojska će analizirati situaciju. Ako ovi planovi budu sprovedeni, biće preduzeti svi neophodni koraci da se osigura naša bezbjednost“.

Bonus video: