Turisti masovno prijavljuju trovanje da bi dobili novac

Britansko udruženje putničkih agencija je sa svoje strane pokrenulo kampanju "Stop lažnim prijavama o bolesti" žaleći se da će na kraju svi platiti cijenu takvih prevara
64 pregleda 0 komentar(a)
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Trovanje hranom, bol u stomaku, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2017. 09:59h

Španski hotelijeri suočavaju se ove godine sa epidemijom lažnih prijava britanskih turista o trovanju hranom u nadi da će dobiti novčanu nadoknadu što može da znači milione eura gubitka za turizam u Španiji, javila je agencija Frans pres. Ugostitelji u Španiji su pred navalom lažnih prijava pribjegli i privatnim detektivima kako bi otkrili prevare. Predsjednik španske federacije ugostitelja Ramon Estalelja izjavio za Frans pres da je tokom sezone 2016. i 2017. godine, koja još nije završena, podnijeto više od 10.000 prijava dok ih je bilo 600 u prethodno turističkoj sezoni. Britansko udruženje putničkih agencija je sa svoje strane pokrenulo kampanju "Stop lažnim prijavama o bolesti" žaleći se da će na kraju svi platiti cijenu takvih prevara.

To udruženje je navelo da je u posljednje tri godine broj prijava britanskih turista koji borave u inostranstvu porastao za čak 500 odsto. Taj fenonem pogađa i druge destinacije, poput Turske. Estalelja je rekao da je 90 odsto prijava u Španiji lažno, a najveći broj prijava dolazi od britanskih turista koji su najbrojnijih strani posjetioci. Prošle godine je Španiju posjetilo 16 miliona Britanaca. Stručnjaci smatraju da fenomen lažnih prijava o trovanju hranom prvenstveno dolazi zbog zakona o zaštiti potrošača u Velikoj Britaniji prema kojem nije potrebno ljekarsko uvjerenje kao dokaz, a postoji i rok od tri godine za podnošenje prijave. Estalelja je ocijenio da bi i drugi strani turisti vjerovatno isto postupali da u njihovom zemljama postoji zakon sličan onom u Velikoj Britaniji. Španski hotelijeri su se zbog toga nedavno sastali sa predstavnicima britanske ambasade u Madridu nakon čega je Forin ofis upozorio građane da će sudski biti gonjeni ukoliko se otkrije da su podnijeli lažnu prijavu da bi dobili novčanu nadoknadu.

Bonus video: