Optužnica protiv dva Britanca zbog špijuniranja za Kinu, jedan bio pomoćnik više poslanika

Policija je saopštila da su Kristofer Beri (32) i Kristofer Keš (29) optuženi za "štetno davanje informacija Kini"

5677 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvojica od kojih je jedan bio pomoćnik nekoliko poslanika u Parlamentu, optužena su za špijuniranje u korist Kine - saopštili su u ponedjeljak britanski tužioci.

Policija je saopštila da su Kristofer Beri (32) i Kristofer Keš (29) optuženi za "štetno davanje informacija Kini".

Policija navodi da su dvojica od kraja 2021. do februara 2023. prikupljala, snimala ili prenosila informacije koje su "štetne po bezbjednost ili interese države" Velike Britanije i prekršila Zakon o službenoj tajni.

Vlasti nisu objavile detalje, ali Beri je navodno univritetski nastavnik u Oksfordširu, a "Sandej tajms" je prošle godine izvijestio da je Keš bio pomoćnik poslanika koji je imao propusnicu za pun pristup zgradama britanskog Parlamenta.

U izvještaju se navodi da je Keš radio s važnim poslanicima vladajućih konzervativaca, uključujući Ališu Kerns koja je sada na čelu Odbora za spoljne poslove, i njenog prethodnika na tom mjestu, Toma Tugendhata, koji je sada ministar bezbjednosti.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je prošle godine da je pokrenuo to pitanje sa kineskim premijerom Li Ćiangom, rekavši da je izrazio "veoma jaku zabrinutost" zbog tog kineskog miješanja.

U to vrijeme, Keš je preko svojih advokata dao izjavu u kojoj je tvrdio da je nevin. Kineska ambasada objavila je saopštenje u kojem se navodi da su optužbe izmišljene.

Takođe danas, tri osobe su uhapšene u Njemačkoj zbog sumnje da su špijunirale za Kinu i dogovarale prenos informacija o tehnologiji za potencijalno vojnu upotrebu.

Britanske obavještajne službe su poslednjih godina pojačale upozorenja na tajne aktivnosti Pekinga.

Šef obavještajne agencije za unutrašnji nadzor MI5 Ken Mekalum je 2022. godine naveo Kinu, Rusiju i Iran kao vodeće prijetnje bezbjednosti Velike Britanije. On je rekao da pokušaji kineskih vlasti da oblikuju britansku politiku uključuju ciljanje i uticaj na niz političara.

Prošlog mjeseca, nekoliko britanskih poslanika, uključujući vodećeg kritičara Kine i bivšeg lidera Konzervativne partije Iana Dankana Smita, reklo je novinarima da su dugo bili izloženi pokušajima hakovanja i lažnog predstavljanja hakera povezanih s kineskom državom.

Američke i britanske vlasti su najavile novi set sankcija i krivičnih prijava protiv hakera povezanih s kineskom državom, optuženim da su ciljali na veliki broj zvaničnika i korporacija u velikoj operaciji koju podržava ta država.

Bonus video: