Bajden uvjerio Zelenskog da će potpisati zakon o vojnoj pomoći, napadnut TV toranj u Harkovu

Televizijski toranj, koji je pušten u rad 1981. godine, omogućava regionu radio i televizijski prijem i nalazi se šest kilometara od centra grada

9269 pregleda 1 komentar(a)
TV toranj u Harkovu, Foto: Reuters
TV toranj u Harkovu, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden je u telefonskom razgovoru u ponedjeljak iznio uvjeravanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će odmah potpisati zakon o pružanju vojne pomoći čim stigne na njegov sto i da će ta pomoć brzo biti poslata u Ukrajinu.

Očekuje se da će Senat u utorak glasati o ogromnom paketu pomoći za nacionalnu bezbjednost koji uključuje više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu i poslati ga Bajdenu na potpis.

Zelenski je na mreži Iks naveo da ga je Bajden uvjerio tokom njihovog telefonskog razgovora da će paket pomoći uključivati pomoć koja je Ukrajini potrebna da se odbrani od ruskih snaga.

"Imam uvjeravanje predsjednika da će biti brz i moćan i da će ojačati naše protivvazdušne, dalekometne i artiljerijske sposobnosti", rekao je Zelenski.

On je takođe naveo da je Bajdenu govorio "o vazdušnom teroru Rusije s hiljadama projektila, dronova i bombi", uključujući napad na TV toranj u Harkovu samo nekoliko minuta prije njihovog razgovora.

Guverner Haroivske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da je poremećen signal digitalne televizije.

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se kako se glavni stub tornja od 240 metara lomi i pada. Nije poznatri šta je pogodilo toranj, ali su tužioci u Harkovu rekli da je Rusija vjerovatno upotrijebila krstareću raketu H-59 u napadu.

Televizijski toranj, koji je pušten u rad 1981. godine, omogućava regionu radio i televizijski prijem i nalazi se šest kilometara od centra grada.

Taj grad na istoku Ukrajine s više od milion stanovnika je pod teškom ruskom vatrom od sredine marta. Snabdijevanje strujom je već prekinuto, a struja je dostupna samo na sat.

"Rusija jasno signalizira svoju namjeru da grad učini nenaseljenim", rekao je Zelenski u svom postu na mreži Iks.

Ruske snage su takođe granatirale područja u blizini sela Jurčenkove u oblasti Harkov, ubivši čovjeka koji je vozio bager, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Ruske trupe granatirale su i grad Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, ubivši 70-godišnju ženu, rekao je načelnik regionalne vojne administracije Vadim Filaškin i dodao da su u napadu oštećene i tri višespratnice.

Rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da su njegove snage zauzele Novomihajlivku, selo u Donjecku.

Tvrdnja o zarobljavanju Novomihajlivke usledila je pošto je ukrajinska vojska odbila 14 napada u oblasti Liman i 12 u oblasti Bahmuta, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u večernjem izvještaju u ponedjeljak.

U izvještaju nije potvrđena ruska tvrdnja da je Novomihajlivka zarobljena. Navodi se da ukrajinska vojska "nastavlja da obuzdava" ruske snage u oblastima Novomihajlivka i dva druga naselja zapadno od Avdijivke, koju su ruske snage zauzele u februaru.

Vojni analitičari kažu da je Vuhledar, koji se nalazi južno od Novomihajlivke, sledeća meta ruskih snaga u ovoj oblasti.

Bonus video: