Pedro Sančez prijeti ostavkom, tužba protiv njegove surpuge zasnovana na netačnim izvještajima medija?

Premijer je rekao da "ozbiljnost napada" koje on i njegova supruga, Begonja Gomez, doživljavaju, dovodi do toga da ponovno razmotri svoj položaj i da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak

3162 pregleda 0 komentar(a)
Pedro Sančez, Foto: Reuters
Pedro Sančez, Foto: Reuters

Tužioci u Madridu su zatražili od sudije da odbaci preliminarnu istragu protiv supruge španskog premijera Pedra Sančeza zbog korupcije, jer je grupa za pritisak koja stoji iza tužbe priznala da bi njihove optužbe mogle biti zasnovane na netačnim medijskim izvještajima, prenosi britanski "Guardian".

Sančez, čija socijalistička stranka vlada Španijom od 2018. godine, je šokirao naciju u srijedu veče objavom da razmišlja da podnese ostavku zbog onoga što je okarakterisao kao neosnovanu "operaciju uznemiravanja i zlostavljanja" koja se vodi protiv njega i njegove supruge od strane njegovih političkih i medijskih protivnika.

Premijer je rekao da "ozbiljnost napada" koje on i njegova supruga, Begonja Gomez, doživljavaju, dovodi do toga da ponovno razmotri svoj položaj i da će svoju odluku objaviti u ponedjeljak.

Njegova objava došla je nekoliko sati nakon što je madridski sud otvorio preliminarnu istragu o poslovima Gomez, nakon tužbe koju je podnijela grupa za pritisak čiji vođa ima veze sa desnim ekstremistima i koja često podnosi koristi pravne akcije protiv onih koje optužuje da djeluju protiv demokratskih interesa Španije.

Grupa čiji je naziv Manos Limpias (Čiste ruke) je optužila Gomez da je koristila svoj uticaj koji ima kao supruga premijera kako bi osigurala sponzore za magistarske studije na univerzitetu koje je vodila.

Sančez je rekao da tužba Manos Limpiasa baziran na "navodnom izvještavanju" sa web stranica čije je političko usmjerenje opisao kao "otvoreno desno", dodajući: "Kako je logično, Begonja će braniti svoju čast i sarađivaće sa pravosudnim sistemom koliko god je potrebno da razjasni činjenice koje su toliko naizgled skandalozne, koliko i nepostojeće".

U četvrtak su tužioci u Madridu zatražili od suda da obustavi istragu, dok je Manos Limpias izgleda povukao svoje optužbe.

Iako sud do sad nije pružio nikakve pojedinosti, onlajn novine "El Confidencial" javile su da istražitelji istražuju veze Gomez sa nekoliko privatnih kompanija koje su primile državna sredstva ili dobile javne ugovore. Navodi se i da je istraga povezana sa navodnim vezama Gomez sa španskom turističkom grupom Globalia, koja posjeduje aviokompaniju Air Europa.

Navodno se supruga premijera sastala dva puta s Havierom Idalgom, izvršnim direktorom Globalie, dok je kompanija bila u pregovorima sa vladom kako bi osigurala ogromnu finansijsku pomoć nakon što je teško pogođena gubitkom vazdušnog prometa zbog krize uzrokovane kovidom. U to vrijeme, Gomez je vodila IE Africa Centar, fondaciju povezanu sa poslovnom školom Instituta de Empresa (IE) u Madridu, sa pozicije koju je napustila 2022. godine.

U saopštenju objavljenom u četvrtak ujutro, Manos Limpias nastupio opreznije u vezi sa optužbama koje su činile osnovu njihove tužbe. Grupa je rekla da je saznala "putem različitih digitalnih medija za informacije koje su opisivale navodne nepravilnosti koje bi navodno mogle biti nezikonite".

Dok su se Sančezovi saveznici okupili oko njega pružajući mu podršku, protivnici su ga optužili da izigrava žrtvu i da je nedostojan pozicije koju zauzima. Ako da ostavku u ponedjeljak, poslanici u španskom parlamentu bi mogli da izaberu novog premijera ili Španiju u julu očekuju novi izbori, šesti u posljednjih devet godina.

Bonus video: