Gruzija: Hiljade građana na protestu, zahtijevaju povlačenje zakona o "stranom uticaju"

Tekst zakona već je izazvao jedan protest 15. aprila

15538 pregleda 7 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nekoliko hiljada Gruzijaca protestovalo je danas u Tbilisiju na drugom skupu, ponovo zahtijevajući povlačenje predloga zakona o "stranom uticaju", za koji se smatra da je inspirisan sličnim zakonom o "stranim agentima" u Rusiji i koji ima za cilj da ućutka opoziciju.

Mašući evropskim i gruzijskim zastavama, oko 10.000 ljudi okupilo se u centru Tbilisija sa šetnjom nazvanom "evropskim maršom" do parlamenta.

Tekst zakona već je izazvao jedan protest 15. aprila.

Vladajuća partija "Gruzijski san" saopštila je početkom aprila povratak u proceduru tog kontroverznog zakona, od čije se prve verzije odustalo poslije velikih protesta u martu 2023. godine. Tada su građani i kritičari vlasti ocijenili da je zakon inspirisan sličnim zakonom u Rusiji, usmjerenim protiv kritičara vlasti, i da predstavlja "ubistvo slobode".

Današnji skup je organizovan na poziv grupa za ljudska prava i opozicionih partija, koje su do sada bile po strani u borbi koja je uglavnom mobilisala mlade.

"Taj zakon, kao i ova vlada, nije u skladu sa istorijskim izborom Gruzije da bude članica Evropske unije (EU)", rekao je za Frans pres Nika Gvaramija, lider opozicione partije Ahali, koji je bio na skupu.

Gruzija, bivša sovjetska republika na Kavkazu, prije dvije decenije napravila je prozapadni zaokret, orijentaciju koju je dugo podržavao bivši predsednik Mihail Sakašvili, koji je sada u zatvoru.

Ta zemlja godinama ima ambiciju da produbi svoje odnose sa Zapadom, ali opozicija sada optužuje vladajuću stranku da želi, naprotiv, da tu bivšu sovjetsku republiku približi Rusiji.

Bonus video: