POLICIJA GA NIJE SMATRALA OPASNIM

Njemačke vlasti: Napadač iz Hamburga poznat kao islamski radikal

Napadač je živio u jednom izbegličkom domu u Hamburgu koji je policija pretražila
0 komentar(a)
Hamburg napad, Foto: Reuters
Hamburg napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2017. 14:12h

Njemačke vlasti su saopštile da je Ahmad A. (26), napadač iz hamburškog supermarketa bio poznat kao islamski radikal, ali i kao psihološki nestabilna ličnost, kao i da je živio u izbjegličkom domu u Hamburgu.

Andi Grote, zadužen za unutrašnje poslove u hamburškoj upravi, izjavio je da je Ahmad A. (26) napadač, čiji je zahtjev za azil odbijen, bio radikalizovan, ali da se nije smatrao opasnim, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, i dalje je nepoznat motiv napada, ali vjeruje se da se sam odlučio za napad i da nije bio povezan sa ekstremističkom mrežom.

Grote je rekao da niko od povrijeđenih nije životno ugrožen.

Dojče vele prenosi informacije Špigla da je napadač Ahmad A. (26), rođen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za sada nepoznatog državljanstva, kao i da je imao kontakte u salafističkim krugovima, ali da se u bezbjednosnim krugovima još ne donosi ocjena da li je napao ljude iz ideoloških motiva, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, poznato je da je imao psihičke probleme i redovno konzumirao drogu.

Barem dva svjedoka tvrde da je pri napadu uzvikivao Alahu-ekber, što međutim u hamburškoj policiji još ne mogu da potvrde.

List Tages špigel, pozivajući se na izvore bliske snagama bezbjednosti, izvještava da je osumnjičeni njemačkoj policiji poznat kao islamista.

Ahmad A. je u petak poslijepodne ušao u supermarket u četvrti Barmbek i neselektivno počeo da napada ljude dugim kuhinjskim nožem.

Nakon napada je pobjegao, ali su ga svjedoci pratili, gađali stolicama i na kraju savladali prije nego što je došla policija.

Napadač je živio u jednom izbegličkom domu u Hamburgu koji je policija pretražila.

"Očito se radi o osobi koja je zatražila zaštitu kod nas u Njemačkoj i koja je kasnije protiv nas iskazala svoju mržnju", rekao je gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc i dodao da stranac nije mogao da bude deportovan iz zemlje jer nije imao lične dokumente, te da politika mora nešto da uradi povodom takvih slučajeva.

Preporučujemo za Vas