Bivši tjelohranitelj u Kremlju

Putin je degradirao Nikolaja Patruševa, jednog od najmoćnijih hladnoratovskih stubova Kremlja, i unaprijedio mlađe saveznike

15447 pregleda 2 komentar(a)
Putin i Djumin 2017. u Moskvi, Foto: Reuters
Putin i Djumin 2017. u Moskvi, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin je degradirao Nikolaja Patruševa, hladnoratovskog ratnika koji je osmislio nacionalnu bezbjednosnu strategiju Kremlja, dodijelivši mu posao nadgledanja industrije brodogradnje, dok je istovremeno unaprijedio dvojicu mlađih pomoćnika na visoke položaje u Kremlju.

Od kada je 71-godišnji šef Kremlja položio zakletvu kao car za novi predsjednički mandat 7. maja, Putin je promijenio ministra odbrane usred rata u Ukrajini i dao novoj generaciji zvaničnika značajan uticaj na ekonomiju.

Putin je zadržao Antona Vajnoa (52), na mjestu šefa kabineta, a Alekseja Gromova (63), i Sergeja Kirijenka (61), kao prve zamjenike šefa kabineta, ali je bivšem tjelohranitelju Alekseju Djuminu (51) dodijelio posao u Kremlju i unaprijedio Maksima Oreškina (41) u zamjenika šefa kabineta.

Patrušev, bivši oficir KGB-a iz Sankt Peterburga gdje je rođen Putin, premješten je iz srca savremenog politbiroa, gdje je radio 16 godina kao sekretar Savjeta bezbjednosti, da nadgleda brodogradnju kao pomoćnik u Kremlju.

Nikolaj Patrušev
Nikolaj Patruševfoto: Rojters

Međutim, njegov 46-godišnji sin, Dmitrij, unaprijeđen je u potpredsjednika vlade zaduženog za poljoprivredu.

"Oreškin je promovisan, Djumin je približen, a Patrušev stariji je teško degradiran", rekao je visoki ruski izvor za Rojters pod uslovom da ostane anoniman zbog osjetljivosti takvih javnih izjava.

Iako je Putin krenuo u novi šestogodišnji mandat i očekuje se da će još dugo vladati, posmatrači prilika u Kremlju pažljivo prate njegove promjene unutar administracije u pokušaju da razaznaju da li priprema potencijalne kandidate koji bi ga naslijedili, piše Rojters.

Nema pouzdanih informacija o tome koga Putin možda favorizuje i niko ne želi da bude javno identifikovan kao potencijalni nasljednik s obzirom na rizike povezane sa tim da se smatra izazivačem, navodi Rojters. Međutim, imena Djumina, Oreškina i Patruševa mlađeg - koji su unaprijeđeni u najnovijoj rekonstrukciji - već dugo su predmet spekulacija među političkom elitom Moskve.

Kremlj je saopštio da će Patrušev stariji (72) unijeti svoje ogromno iskustvo u ulogu nešto drugačijeg karaktera, ali da je brodogradnja "apsolutno strateški sektor" i ne isključuje mogućnost da mu budu dodijeljene dodatne odgovornosti.

Posmatrači prilika u Kremlju pažljivo prate Putinove promjene unutar administracije u pokušaju da razaznaju da li priprema potencijalne kandidate koji bi ga naslijedili

To što ostaje u Kremlju znači da će Patrušev stariji i dalje će imati pristup Putinu i da će zadržati određeni stepen uticaja.

Ipak, kako ocjenjuje Rojters, brodogradnja je definitivno degradacija za jednog od najmoćnijih hladnoratovskih stubova Kremlja, bivšeg špijuna koji vidi Sjedinjene Države kao sve slabijeg pokretača katastrofalne revolucije sa ciljem uništenja Rusije.

Patrušev, bivši direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB), nekad je prenosio osjetljive signale Kremlja i Kinezima i Amerikancima i pripisuje mu se zasluga za pomoć i uklanjanju ideološke osnove najvećeg sukoba Rusije sa Zapadom od kubanske krize 1962. godine.

Za Patruševa, kao i za mnoge bivše špijune u Moskvi, Zapad, predvođen perfidnim "Anglosaksoncima", gura svijet na ivicu globalnog rata jer odbija da prihvati interese Rusije, Kine i regionalnih sila na Bliskom istoku i Latinskoj Americi.

"Prirodna posljedica destruktivnih politika Sjedinjenih Država je pogoršanje globalne bezbjednosti", rekao je Patrušev u novembru tokom razgovora sa kolegama iz grupe postsovjetskih republika.

"Povećava se rizik od korišćenja nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja", rekao je. "Međunarodni režim kontrole naoružanja je narušen".

Maksim Oreškin
Maksim Oreškinfoto: Reuters

Osim ministra odbrane Andreja Belousova i Patruševa, vijest o rekonstrukciji nakon inauguracije bilo je unapređenje grupe lojalnih ljudi druge generacije kojima je dato upravljanje najvećim proizvođačem prirodnih resursa na svijetu u trenutku kada se Putin priprema za dugotrajni rat.

U vladi, Denis Manturov (55) je dobio ulogu prvog potpredsjednika vlade i upravljaće industrijom, dok će Aleksandar Novak (52) ostati kao potpredsjednik vlade koji nadgleda energetiku, ali će dobiti dodatne zadatke za vođenje ekonomije.

Oreškin, rođen samo devet godina prije raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, unaprijeđen je sa mjesta ekonomskog savjetnika u Kremlju na funkciju zamjenika šefa kabineta.

"Značaj ekonomije se povećava, saradnja sa kabinetom ministara u ovoj oblasti je intenzivnija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Jedan upućeni ruski izvor je rekao da će Oreškinova pozicija biti usklađena sa većom ulogom Novaka u vladi kako bi radili na rješavanju ključnih ekonomskih problema.

Drugi izvor je rekao da je Kremlj sve moćniji kada je riječ o ekonomskoj politici, što čini Oreškinovu ulogu ključnom.

Ipak, Djumin ostaje jedno od najupečatljivijih unapređenja jer je doveden u Kremlj nakon što je služio kao regionalni guverner Tulske oblasti u Rusiji.

Kremlj je saopštio da će on nadgledati vojnu industriju, savjetodavno tijelo Državnog savjeta i sport.

"Djumin je novi pomoćnik", rekao je Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja. "To je rezervoar talenata. Ali gdje će on otići? Na kraju krajeva, mnogi vjeruju da Putin vidi Djumina kao svog nasljednika".

Bonus video: