Ko je slovački premijer Robert Fico: Okrenuo spoljnu politiku zemlje ka proruskim stavovima

U protekle četiri godine zauzeo je ekstremnije stavove koji uključuju oštre kritike zapadnih saveznika, obećanja da će prekinuti vojnu podršku Kijevu, protivljenje sankcijama Rusiji i prijetnje da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za članstvo u NATO za Ukrajinu

31857 pregleda 99 reakcija 23 komentar(a)
Prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put: Fico, Foto: Shutterstock
Prošlog oktobra preuzeo vlast po četvrti put: Fico, Foto: Shutterstock

Slovački premijer Robert Fico, za koga se navodi da je u životnoj opasnosti nakon što je upucan danas, preuzeo je vlast po četvrti put prošlog oktobra i okrenuo spoljnu politiku zemlje ka više proruskim stavovima, piše Rojters.

Takođe je pokrenuo reforme krivičnog prava i medija, koji su izazvali zabrinutost zbog slabljenja vladavine prava. Tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vješto tkao između proevropskih "mejnstrim" i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući istovremeno spremnost da promijeni kurs u zavisnosti od javnog mnjenja ili promijenjene političke realnosti.

U protekle četiri godine zauzeo je ekstremnije stavove koji uključuju oštre kritike zapadnih saveznika, obećanja da će prekinuti vojnu podršku Kijevu, protivljenje sankcijama Rusiji i prijetnje da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za članstvo u NATO za Ukrajinu.

Njegova koalicija je zaustavila slovačke službene isporuke oružja za Ukrajinu, a on je govorio o onome što je nazvao zapadnim uticajem u ratu koji je samo doveo do toga da se slovenski narodi međusobno ubijaju.

Fico je ostao postojan tokom svoje karijere, međutim, na obećanjima da će zaštititi životni standard onih koji su zaostali u zemlji u kojoj uslovi za mnoge tek polako sustižu zapadnu Evropu i gdje mnogi imaju relativno lijepa sjećanja na prošlost komunističkog doba.

"Fico je tehničar moći, daleko najbolji u Slovačkoj. On trenutno nema parnjaka", rekao je sociolog Mihal Vasecka sa Instituta za politiku Bratislave.

"Fico uvijek prati ankete, razumije šta se dešava u društvu", dodaje Vasecka.

Ficov predizborni poziv „Nijedan metak“ za Ukrajinu apelovao je na glasače u zemlji od 5,5 miliona ljudi, gdje samo manjina u zemlji članici NATO-a vjeruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.

Fico, koga analitičari vide inspirisan mađarskim liderom Viktorom Orbanom, rekao je da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi.

Zapadni saveznici i Ukrajina kažu da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

"Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda“, rekao je Fico Rojtersu u odgovorima poslatim mejlom prošle godine.

"On ih stavlja na prvo mesto. A to treba da bude uloga izabranog političara, da vodi računa o interesima svojih birača i svoje zemlje", objasnio je Fico.

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji. Nakon pada komunističke vladavine 1989. radio je kao vladin advokat, osvojio je mjesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku u Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER od 1999. nakon što ju je osnovao da bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra. Nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama prenio je u svoju prvu izbornu pobjedu 2006.

Ali on je takođe zadržao naciju na putu da usvoji valutu euro 2009. uprkos formiranju vlade sa nacionalistima.

Njegov drugi kabinet je pobijedio nakon što se dvije godine kasnije raspala još jedna koalicija desnog centra, a oštar stav prema migrantima pomogao mu je da dobije reizbor 2016.

Nakon te pobjede, izjavio je da želi Slovačku kao dio jezgra EU sa Francuskom i Njemačkom.

Ficova "politička sreća" izblijedila je 2018. kad su novinara Jana Kucijaka, koji je istraživao korupciju na visokom nivou, i njegovu vjerenicu Martinu Kusnirovu ubile plaćene ubice.

Ovo je podstaklo masovne proteste protiv korupcije i Fico je bio primoran da podnese ostavku.

SMER je izgubio vlast na izborima 2020. zbog partija koje su se obavezale da će iskorijeniti korupciju.

Podrška njegovoj partiji u anketama pala je na ispod 10 odsto, a Fico je jednom pokušao da odgovori na strahove birača tokom pandemije koronavirusa kada je osudio vladine zdravstvene mjere.

"Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski za lice ili vakcinacije“, rekao je politički analitičar Grigorij Meseznikov.

Istovremeno, on je ušao u nezadovoljstvo prepirkama u vladajućoj vladi i podigao sumnju u njen prozapadni kurs, nadovezujući se proruskim narativima na društvenim mrežama koji su se proširili širom Slovačke.

Fico je takođe odbacio optužbe za korupciju koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere.

Optužen je za kriminalnu zavjeru 2022. za korišćenje policijskih i poreskih informacija o političkim neprijateljima - optužbe koje je on negirao i koje su kasnije odbačene.

Bonus video: