Ljekarski konzilijum u ponedjeljak raspravlja da li će slovačkog premijera Fica prevesti u Bratislavu

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo da govori

6603 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica u kojoj se nalazi Fico, Foto: Reuters
Bolnica u kojoj se nalazi Fico, Foto: Reuters

Slovački ljekari sastaće se u ponedjeljak kako bi procijenili zdravstveno stanje premijera Roberta Fica i razgovarali o mogućnosti njegovog transporta iz Banjske Bistrice u glavni grad te zemlje Bratislavu, izvijestili su u danas lokalni mediji.

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo da govori, rekao je juče novoizabrani predsjednik Slovačke Peter Pelegrini, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu, javlja Rojters.

Lokalni mediji javili su da će se u ponedeljak sastati ljekarski konzilijum da procijeni njegovo stanje i odluči da li bi mogao da bude prevezen iz Banjske Bistrice u Bratislavu.

Bolnica u Banjskoj Bistrici nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtjev za komentar. Pucnjava je bila prvi veliki pokušaj ubistva jednog evropskog političkog lidera za više od 20 godina i izazvala je međunarodnu osudu.

Politički analitičari i zakonodavci kažu da je to razotkrilo sve grozničaviju i polarizovaniju političku klimu, kako u Slovačkoj tako i širom Evrope.

Orban: Fico između života i smrti

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je na radiju da je Fico "između života i smrti".

Orban je rekao da čak i ako se Fico oporavi, neće moći mjesecima da dolazi na posao u kritičnom trenutku uoči izbora za Evropski parlament početkom sljedećeg mjeseca.

"Suočavamo se sa izborima koji će odlučiti ne samo o poslanicima u Evropskom parlamentu, već zajedno sa izborima u SAD mogu odrediti tok rata i mira u Evropi“, rekao je Orban.

I Fico i Orban kritikovali su zapadne isporuke oružja Ukrajini.

Bonus video: