Izraelski ministar u Madridu kritikovao španskog premijera zbog najava o priznanju palestinske države

"Nažalost, aktuelni španski premijer Pedro Sančes smatra da Palestince treba nagraditi za masakre i da je došlo vrijeme da im se da država", izjavio je izraelski ministar za dijasporu Amičaj Čikli

2872 pregleda 3 komentar(a)
Izraelski ministar Amičaj Čikli na skupu u Madridu, Foto: REUTERS
Izraelski ministar Amičaj Čikli na skupu u Madridu, Foto: REUTERS

Član izraelske vlade oštro je danas kritikovao u Madridu želju španskog premijera Pedra Sančesa da uskoro prizna palestinsku državu, ocjenjujući da bi takva odluka predstavljala "nagrađivanje" masakra koji je 7. oktobra počinio palestinski pokret Hamas u Izraelu.

"Nažalost, aktuelni španski premijer Pedro Sančes smatra da Palestince treba nagraditi za masakre i da je došlo vrijeme da im se da država", izjavio je izraelski ministar za dijasporu Amičaj Čikli.

Član Likuda, partije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, Čikli je bio jedan od govornika na konvenciji "Evropa viva 24", koju je organizovala španska ekstremno desničarska partija Voks i na kojoj je bilo predstavnika desetak evropskih suverenističkih stranaka.

Socijalistički premijer Španije rekao je da će tokom sedmice poslanicima saopštiti datum kada će Madrid priznati palestinsku državu.

Prvobitno pomenuti datum bio je 21. maj, ali je Sančes u petak rekao da se vode razgovori sa drugim zemljama kako bi se postigla "zajednička deklaracija i priznanje". Među tim drugim zemljama je i Irska, koja je takođe najavila da će priznati Palestinu prije kraja maja.

Sančes je unutar Evropske unije postao najkritičniji glas u odnosu na izraelsku vladu i njenu vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze, do tačke koja je dovela do oštrog pogoršanja bilateralnih odnosa.

Bonus video: