"ZAPADU ODGOVARA DA NAS EKSPLOATIŠE"

Kačinjski: Evropska unija nije u stanju da kazni Poljsku

Lider poljske vladajuće stranke je odbacio mogućnost da Evropska unija nameće rješenja jer, kako je rekao, Evropska komisija Poljskoj nameće uvijek samo "postkomunistička rješenja"
0 komentar(a)
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Jaroslav Kačinjski, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2017. 19:27h

Lider poljske vladajuće stranke "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinjski smatra da Evropska unija uopšte nije stanju da se jednoglasno dogovori da kazni Poljsku po članu 7 Osnovnog sporazuma. Evropska komisija zaprijetila je da će Poljskoj oduzeti pravo glasa zbog kontroverzne reforme sudova.

Kačinjski je u intervjuu poljskoj radikalnoj katoličkoj televiziji TV Trvam rekao da sada stranka "Pravo i pravda" prepušta predsjedniku Poljske, Andžeju Dudi, koji je neočekivano stavio veto na dva od tri zakona sporne reforme, da izradi i predloži nove zakone o Vrhovnom sudu i Nacionalnom sudijskom savjetu.

Ipak, od šefa države očekuje da ta reforma bude radikalna.

"Preživjećemo tih mjesec dana", rekao je ironično Kačinjski povodom zahtjeva Evropske komisije da u roku od mjesec dana Poljska uskladi svoju reformu pravosuđa sa evropskom legislativom, uz poštovanje temeljnog principa demokratije - nezavisnosti sudija koju je ta reforma ugrozila, kako smatraju EU, SAD i Savjet Evrope, kao i poljska opozicija.

Kačinjski je optužio predsjednika da je, kada je opozicija "doživjela sramni poraz" neuspjevši da zaustavi reformu, prvo zatražio da se kandidati za sudijski savjet odobravaju tropetinskom većinom koju vladajući konzervativci nemaju, a onda je napravio grešku i stavio veto na čak dva zakona.

"Moja obaveza je da kažem da je to bila greška, ozbiljna greška, ali na tome treba da se završi. Treba da razmišljamo kako da izađemo iz toga, da to ostane samo izgred koji će ubrzo biti zaboravljen, a mi da krenemo naprijed", rekao je Kačinjski.

Od predsjednika je, međutim, zatražio da reforma pravosuđa i Vrhovnog suda bude radikalna, tako da se isprave sve nepravde i greške iz prethodnih 28 godina i "zlo" za koje je posebno optužio Vrhovni sud.

Odbacio je mogućnost da Evropska unija nameće rješenja jer, kako je rekao, Evropska komisija Poljskoj nameće uvijek samo "postkomunistička rješenja".

Kačinjski je spor oko prijetnji po pravnu državu u Poljskoj sa EU nazvao pritiskom i optužio inostranstvo da se protivi reformi pravosuđa jer mu odgovara da eksploatiše Poljsku.

"Pitanje sudova je sada za nama, prošlost ne može da se izmijeni, idemo naprijed, na takav način da bude jasno da će to biti riješeno i da to znači da će sljedeća pitanja, kao dekoncentracija vlasništva u medijima biti takođe riješena", rekao je Kačinjski.

Kačinjski i njegova stranka s većinom u oba parlamentarna doma odmah po dolasku na vlast u jesen 2015. godine, pretvorili su javni TV i radio servis i agenciju PAP u državne medije, prvo direktno potčinjene vladi, a zatim u tzv. "narodne medije", institucije s misijom da šire istinu o "dobroj promjeni" u Poljskoj i u svijetu.

Kačinjski i vlada premijerke Beate Šidlo najavili su već tada da će na red doći i "repolonizacija" privatnih medija.

Povodom reforme pravosuđa, analitičari su sada upozorili da su samo nezavisni sudovi barijera koja sprječava sadašnje poljske vlasti da udare i na koncesije nacionalnih privatnih televizija, TVN i Polsat, poznate po kritičnom odnosu prema potezima vlasti.

Preporučujemo za Vas