Ruska vojska vježba upotrebu taktičkog nuklearnog oružja u ukrajinskim oblastima koje je okupirala

"Tekuće vježbe imaju za cilj da održe pripremu osoblja i opreme i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja za reagovanje i garantovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta ruske države... kao odgovor na prijetnje nekih zapadnih zvaničnika", kaže se u saopštenju

10822 pregleda 11 komentar(a)
Detalj sa vježbe, Foto: Reuters
Detalj sa vježbe, Foto: Reuters

Ruska vojska saopštila je danas da je blizu Ukrajine počela vježbe o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, koje je početkom maja naredio predsjednik Vladimiri Putin uz naglašavanje da se radi o odgovoru na zapadne "prijetnje".

"Prva faza vježbi o pripremi i upotrebi nestrateškog nuklearnog oružja je počela", sopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se precizira, manevri se odvijaju u Južnoj vojnoj oblasti koja se nalazi blizu Ukrajine i koja obuhvata ukrajinske oblasti koje je Moskva anektirala.

U ovoj etapi ruski vojnici vježbaju da pune "specijalnu municiju" u baterije raketa Iskander, kao i da ih pomjeraju "prikriveno" u zonama ispaljivanja.

Vježbe obuhvataju i avijaciju i hipersonične rakete Kindžal, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

"Tekuće vježbe imaju za cilj da održe pripremu osoblja i opreme i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja za reagovanje i garantovanje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta ruske države... kao odgovor na prijetnje nekih zapadnih zvaničnika", kaže se u saopštenju.

Putin je početkom maja naredio sprovođenje tih nuklearnih vježbi, koje su, prema Kremlju, odgovor na zapadne prijetnje i posebno na mogućnost koju je pomenuo francuski predsjednik Emanuel Makron o slanju trupa u Ukrajinu.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Putin nejasno govori o pribjegavanju nuklearnom oružju.

Rusija je tokom ljeta 2023. rasporedila taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, svom najbližem savezniku, koja je takođe u maju najavila vježbe sinhronizovane sa Moskvom da provjeri svoje taktičko nuklearno oružje.

Ruska nuklearna doktrina predviđa strogo defanzivnu upotrebu atomskog oružja - u slučaju napada Rusije oružjem za masovno uništenje ili u slučaju napada sa konvencionalnim oružjem koje prijeti samom postojanju države.

Bonus video: