Sunak potvrdio: Izbori u Velikoj Britaniji 4. jula

Premijerova izjava uslijedila je poslije cjelodnevnog nagađanja u Vestminsteru, nakon što je više članova njegovog kabineta otkazalo sastanke u zadnjem trenu

20742 pregleda 43 reakcija 6 komentar(a)
Sunak, Foto: Reuters
Sunak, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.05.2024. 19:23h

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je medijske navode da će se generalni izbori održati 4. jula.

Njegova izjava uslijedila je poslije cjelodnevnog nagađanja u Vestminsteru, nakon što je više članova njegovog kabineta otkazalo sastanke u zadnjem trenu.

Tako je, kako prenosi BBC, ministar vanjskih poslova Dejvid Kameron prekinuo put u Albaniju, dok je ministar odbrane Grant Šaps odgodio put u inostranstvo kako bi prisustvovao sastanku sa premijerom.

Sunak je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je ranije danas zatražio od kralja Čarlsa da raspusti parlament 30. maja, kao i da je dobio pozitivan odgovor.

"Tokom dana sam razgovarao sa Njegovim Veličanstvom Kraljem da zatražim raspuštanje parlamenta. Kralj je odobrio zahtjev i parlamentarni izbori će biti održani 4. jula", rekao je Sunak.

Sunak je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je ponosan na ono što je njegova vlada postigla, uključujući potrošnju za zdravstvo i obrazovanje.

Dodao je da shvata da mnogima trenutno nije lako ali i da je na građanima sada da odgovore "kako i kome da vjeruju".

"Trenutak je da odlučite o budućnosti Velike Britanije. Da odlučite želite li da gradite budućnosti koju ste napravili ili da rizikujete povratak na početak", poručio je on.

Prema britanskom zakonu, parlament se zbog opštih izbora može raspustiti najkasnije na petu godišnjicu od dana kada se prvi put sastao.

Za sadašnji saziv parlamenta taj datum je 17. decembar 2024.

Nakon toga zakon predviđa mogućnost 25 radnih dana za pripremu izbora pa su predstojeći izbori morali da budu održani do 28. januara 2025.

Predsjednik Vlade može da raspiše izbore u vrijeme koje sam odabere, unutar razdoblja od pet godina.

Sunak je postao premijer 25. oktobra 2022. kada je naslijedio Liz Tras, koja je preuzela dužnost od Borisa Džonsona.

Prema ranijim anketama, favorit je opoziciona Laburistička stranka. Laburisti bi mogli da osvoje oko 45 odsto glasova daleko ispred konzervativaca koji bi mogli da osvoje između 20 i 25 odsto.

Bonus video: