Realna prijetnja ili pokušaj izazivanja pometnje?

Rusija zabrinula susjede objavljivanjem predloga za prepravku granice na Baltičkom moru, da bi ga kasnije izbrisala

14067 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predlog ruskog ministarstva odbrane za prepravku ruske pomorske granice u istočnom Baltičkom moru juče je izbrisan sa zvaničnog portala nakon što je izazvao pometnju i zabrinutost među NATO članicama uključujući Finsku, Švedsku, Litvaniju i Estoniju.

U zvaničnom podnesku, ministarstvo odbrane je navelo da je sovjetsko mjerenje granice iz 1985. godine rađeno na osnovu nautičkih tabela iz sredine 20. vijeka, i da stoga ne odgovara u potpunosti modernim kartografskim koordinatama, prenio je Rojters.

Međutim taj predlog je juče izbrisan sa zvaničnog portala gdje je bio objavljen uz poruku: nacrt je izbrisan”.

Nije dato nikakvo dodatno objašnjenje, a iz ruskog ministarstva odbrane nijesu odgovarali na upite britanske agencije za komentar.

Na osnovu originalnog nacrta uredbe nije odmah bilo jasno kako bi tačno granica mogla biti prilagođena i da li je bilo ikakvih konsultacija sa ostalim baltičkim državama.

Švedski premijer Ulf Kristerson kazao je za novinsku agenciju TT: “Rusija ne može jednostrano da odlučuje o novim granicama”.

Finski predsjednik Aleksandar Stab kazao je da ih Rusija nije kontaktirala, dodajući: Finska se ponaša kao i uvijek: smirena i svoje postupke zasniva na činjenicima”.

Litvanski šef diplomatije Gabrijelijus Landsbergis nazvao je predlog “očiglednog eskalacijom” protiv NATO vojnog saveza na čelu sa SAD i Evropske unije. On je kazao da je neophodan “adekvatan čvrst odgovor”.

Estonski ministar inostranih poslova Margus Tsakna je kazao: “Na prvi pogled, to djeluje kao apsurdna stvar”.

U komentaru za Rojters, on je dodao: Ne može se odbaciti mogućnost da je izvještaj pokušaj izazivanja pometnje”.

Bonus video: