Makron u Novoj Kaledoniji izrazio nadu u brzi povratak mira i bezbjednosti

Oko 3.000 pripadnika raspoređenih snaga bezbjednosti ostaće na Novoj Kaledoniji "koliko god bude potrebno, čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara" u Parizu, rekao je francuski predsjednik

3820 pregleda 1 komentar(a)
Makron u Novoj Kaledoniji, Foto: REUTERS
Makron u Novoj Kaledoniji, Foto: REUTERS

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, koji je doputovao u Novu Kaledoniju, izrazio je jutros nadu u što brži povratak "mira i bezbjednosti" na toj francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Po dolasku u Numeu, Makron je razgovarao sa zvaničnicima i ekonomskim akterima Nove Kaledonije.

"Moramo vratiti sve zainteresovane strane za sto", rekao je francuski predsjednik i dodao da je riječ o "pokretu pobune bez presedana".

Oko 3.000 pripadnika raspoređenih snaga bezbjednosti ostaće na Novoj Kaledoniji "koliko god bude potrebno, čak i tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara" u Parizu, rekao je francuski predsjednik.

Neredi u Novoj Kaledoniji izbili su tokom demonstracija protiv prijedloga koji su razmatrali poslanici u Parizu, a koji ima za cilj proširenje biračkog tijela za lokalne izbore.

Iza, kako je navedeno, tehničkog predloga ustavnih reformi, krije se veliki dio institucionalne budućnosti Nove Kaledonije, o čemu svedoče povećane tenzije na ostrvu.

Emanuel Makron, Makron u novoj kaledoniji, Nova kaledonija
foto: REUTERS

Na terenu, gde je na snazi vanredno stanje, "noć je bila mirna", izjavio je predstavnik Pariza na prekomorskoj teritoriji Luj Le Fran.

"Dodatne štete nije bilo, ali je toliko stvari uništeno", rekao je zvaničnik, dodajući da je od 12. maja privedena 281 osoba.

Bonus video: