Višegradska četvorka pozdravlja zahtjev Junkera za mini samitom o izbjeglicama

EK je u srijedu preduzela drugi korak u prekršajnom postupku koji je sredinom juna započela protiv Poljske, Češke i Mađarske zato što su potpuno obustavile prihvatanje izbjeglica iz logora u Grčkoj i Italiji
0 komentar(a)
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2017. 15:54h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker zatražio je danas u Briselu od slovačkog premijera Roberta Fica da mu organizuje posebni sastanak sa premijerima Višegradske grupe a Slovačka i Poljska su to prihvatile kao način da se napravi pomak u oštrom sporu oko izbjegličkih kvota.

"Biće to susret koji će objasniti puno stvari i napraviti u puno stvari pomak. Sa zadovoljstom ću tu vijest prenijeti kolegama iz V4, a za sebe sa zadovoljstvom poziv da organizujem sastanak primam. Kada razgovaramo o opšteevropskim problemima, svi znamo da ćemo razgovarati i o konkretnim", kazao je danas novinarima u Briselu Fico.

Junker je zatražio mini samit u užem formatu samo premijera Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske da razgovara prije svega o problemu izbjegličkih kvota i migracione politike a Fico je pristao da taj samit organizuje odmah nakon 13. septembra kada šef Evropske komisije podnosi Evropskom parlamentu izvještaj o stanju Evropske unije.

"Ima puno pitanja koja iziskuju političku imaginaciju i iskreni razgovor. Poljska je uvek zainteresovana za takav dijalog, jer je politička stabilizacija Evrope uvijek u našem interesu. U interesu EU kao i Srednje Evrope jeste da se izađe iz te političke krize koju pothranjuju tenzije oko migracijske politike", prihvatio je mini samit zamjenik šefa poljske diplomatije za evropska pitanja, Konrad Šimanjski, javlja poljska državna televizija TVP.info.

EK je u srijedu preduzela drugi korak u prekršajnom postupku koji je sredinom juna započela protiv Poljske, Češke i Mađarske zato što su potpuno obustavile prihvatanje izbjeglica iz logora u Grčkoj i Italiji i sada u Varšavu, Prag i Budimpeštu stižu preporuke iz Brisela da program kvota obnove sa rokom od mjesec dana za odgovor.

Iz svih prijestonica zemalja Višegradske grupe od zvaničnika su odmah stigli komentari da nemaju namjeru da program prihvatanja izbjeglica po kvotama obnove, zato što im EK i italijanske i grčke vlasti nisu omogućile da provjeravaju da li bi izbjeglice predstavljale prijetnju po bezbjednosti njihovih građana, a da kvote kao takve kategorično i ubuduće odbijaju i spremni su, ako treba, da se sa EU sude.

Slovački premijer Fico nije želio danas u Briselu da komentariše stav generalnog advokata Suda EU u Luksemburgu da bi taj sud trebalo da odbije tužbu Mađarske i Slovačke na kvote.

"Ponavljam principijelni stav slovačke vlade da su kvote za nas problem. Čekamo na definitivnu odluku Suda EU koja bi trebalo da bude donijeta do kraja godine. Ne želim sada da prejudiciram kakvi će biti koraci slovačke vlade", kazao je Fico, javlja slovačka agencija TASR.

Bonus video: