Korupcija drma ruski vojni vrh

Za mjesec dana uhapšeno je pet zvaničnika vojske i ministarstva odbrane

21768 pregleda 54 reakcija 6 komentar(a)
Vadim Šamarin, Foto: Beta/AP
Vadim Šamarin, Foto: Beta/AP

Ruske vlasti su u okviru istrage o korupciji uhapsile još dva visoka zvaničnika - zamjenika načelnika Generalštaba vojske i visokog zvaničnika za nabavke u ministarstvu odbrane, saopštili su juče istražitelji.

Hapšenjem general-potpukovnika Vadima Šamarina i Vladimira Verteleckog, broj pritvorenih zvaničnika vojske i ministarstva odbrane porastao je na pet u roku od mjesec dana.

Još trojica, uključujući bivšeg šefa građevinske kompanije osumnjičenog za davanje mita, takođe su uhapšena, što ukazuje na veliki napor da se suzbije korupcija u vezi sa dodjeljivanjem unosnih vojnih ugovora u vrijeme kada se ruske snage bore u Ukrajini, piše Rojters.

Šamarin je optužen da je primao mito između 2016. i 2023. godine od fabrike u Uralu koja proizvodi komunikacionu opremu, kao nagradu za ugovaranje većih državnih poslova sa tom fabrikom, saopštio je Istražni komitet Rusije. On je od toga profitirao najmanje 36 miliona rubalja (400.000 dolara).

Šamarin, u čijem stanu je navodno izvršen pretres u vezi sa istragom i kojem je određen pritvor od dva mjeseca, suočava se sa zatvorskom kaznom do 15 godina ako bude proglašen krivim, piše Rojters. Državna novinska agencija TASS je objavila da se izajsnio da nije kriv.

Obračun sa korupcijom na visokom nivou počeo je 23. aprila kada je zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovu određen pritvor zbog sumnje na primanje mita

Šamarin je od 2020. godine bio zadužen za nadgledanje Signalnog korpusa vojske, koji je odgovoran za vojne komunikacije, uključujući obezbjeđivanje povjerljivih komandnih signala na ratištu, prenio je Rojters.

Istražitelji su saopštili da je zvaničnik ministarstva odbrane Vertelecki optužen za zloupotrebu ovlašćenja u izvršenju narudžine. On je 2022. odobrio nepotpune radove, čime je država imala gubirak od preko 70 miliona rubalja (764.000 dolara).

Obračun sa korupcijom na visokom nivou počeo je 23. aprila kada je zamjeniku ministra odbrane Timuru Ivanovu određen pritvor zbog sumnje na primanje mita.

Od tada su uhapšeni i general-potpukovnik Jurij Kuznjecov, načelnik kadrovske službe u ministarstvu odbrane, i general-major Ivan Popov, bivši komandant 58. armije Rusije.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Reuters

Rojters navodi da ova hapšenja predstavljaju najveći skandal koji je potresao rusku vojsku posljednjih godina i da dolaze u trenutku kada je preuzela inicijativu na ratištu u Ukrajini i nakon izbora novog ministra odbrane, ekonomiste Andreja Belousova.

Uveliko se smatra da je jedan od ciljeva imenovanja Belousova, koji nema iskustva u vojsci, eliminacija rasipanja i korupcije u vojnoj potrošnji. Sergej Šojgu, prethodni ministar, premješten je na funkciju sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije.

Kremlj, koji je saopštio da nije ovlašćen da otkriva detalje slučaja, umanjio je značaj Šamarinovog hapšenja i dodao da se slične antikorupcijske aktivnosti sprovode u raznim ruskim državnim agencijama.

"Borba protiv korupcije je dosljedan rad", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "To nije kampanja, to je rad koji neprekidno traje".

Sergej Markov, bivši savjetnik Kremlja, ocijenio da je Šamarinovo hapšenje nastavak sveobuhvatne rekonstrukcije u vojnom vrhu.

"Hapšenje Šamarina nije samo hapšenje, već i velika revizija rada Glavne uprave za komunikacije od strane Revizorske komore," rekao je Markov.

On je dodao da je jedan od ciljeva istrage "jačanje morala vojske i opremanje armije modernom komunikacionom opremom i sistemima za navođenje raketa i artiljerije."

Uticajni vojni bloger blizak ministarstvu odbrane, koji se predstavlja kao "Ribar" i ima više od milion pratilaca, rekao je da su hapšenja logična, ali da su istražitelji vjerovatno dugo žmurili na navodne nepravilnosti prije nego što su odlučili da djeluju.

Šamarin je zamjenik Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba, koji upravlja ratom u Ukrajini. Gerasimov nije optužen ni za kakvo nedjelo, iako se suočavao sa oštrim kritikama zbog učinka ruske vojske od početka njene totalne invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Bonus video: