Makron osudio "fascinaciju autoritarizmom" u Evropi

Makron je rekao da je snaga demokratije "stalna debata o svim pitanjima kako bi se došlo do najbolje odluke"

4411 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je danas u Berlinu "fascinaciju autoritarizmom" u Evropi i pozvao ljude da glasaju na izborima za Evropski parlament (EP) od 6. do 9. juna, kako bi "odbranili" demokratiju.

"Nikada nismo imali toliko neprijatelja iznutra i spolja... Mislim da u suštini imamo jedan oblik krize u našoj demokratiji", rekao je Makron tokom sastanka sa njemačkim predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom pred mladima.

Makron je rekao da je snaga demokratije "stalna debata o svim pitanjima kako bi se došlo do najbolje odluke".

"Danas postoji oblik fascinacije autoritarizmom koji se pojavljuje u našim sopstvenim demokratijama", rekao je predsjednik Francuske koji boravi u posjeti Njemačkoj.

Makron je rekao da mnogi imaju sve jače uverenje da bi u Evropi bilo sve jednostavnije kad bi svi bili nacionalistički raspoloženi. "Problem danas je što smo se u našim demokratijama navikli na demokratiju i zaboravili da je to borba. Dozvoljavamo nacionalistima, a često i neprijateljima demokratije da izvuku korist od demokratije i da je kritikuju na način kao da je u pitanju egzistencija", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, u tom kontekstu je "važno glasati na evropskim izborima za stranku koja brani Evropu".

Makron je danas doputovao je u Njemačku u trodnevnu državnu posjetu sa namjerom da reafirmiše snagu francusko-njemačkog saveza i pokuša da prevaziđe bilateralne nesuglasice koje se odnose na rat u Ukrajini i trgovinsko rivalstvo.

"Činjenica da je Emanuel Makron ovdje, da sa nama slavi demokratiju, signal je da nam je potreban savez demokrata u Evropi", rekao je njemački predsjednik.

Bonus video: