Predsjednica Gruzije o potrebi za bližim vezama sa EU i SAD

"Danas – kada pred nama stoji duh Rusije – partnerstvo i zbližavanje sa Evropom i Amerikom je pravi način da očuvamo našu nezavisnost, mir i snagu", rekla je Salome Zurabišvili

6502 pregleda 4 komentar(a)
Salome Zurabišvili, Foto: REUTERS
Salome Zurabišvili, Foto: REUTERS

Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, koja je istupila u znak podrške antivladinim demonstrantima zbog planiranog zakona o "stranim agentima", istakla je u govoru povodom Dana nezavisnosti važnost bližih veza sa Evropom i Sjedinjenim Državama.

"Danas – kada pred nama stoji duh Rusije – partnerstvo i zbližavanje sa Evropom i Amerikom je pravi način da očuvamo našu nezavisnost, mir i snagu", rekla je ona okupljenima 26. maja na Trgu slobode u Tbilisiju.

Ona je istakla i da je želja velike većine građana da se pridruži Evropskoj uniji.

"(Članice) Evropske unije nisu započele nijedan rat od njenog nastanka. Umjesto toga, ratna strana je jedna i jedina koju danas vidimo na našim okupiranim teritorijama - ruski imperijalizam", dodala je ona.

Rusija ima hiljade vojnika u Južnoj Osetiji i Abhaziji, dva otcijepljena gruzijska regiona koje je Moskva priznala kao nezavisne države nakon petodnevnog rata sa Gruzijom 2008.

EU je u decembru dodijelila Gruziji status kandidata i postojala je nada da će blok pristati na sljedeću fazu pregovora o pridruživanju već ove godine.

Međutim, lideri EU su rekli da će nade Gruzije da će se pridružiti bloku biti ozbiljno narušene ako vlada, na čelu sa strankom Gruzijski san, donese ono što kritičari nazivaju "ruskim zakonom".

Zakon bi zahtijevao od civilnog društva i medijskih organizacija koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz stranih izvora da tu činjenicu prijave lokalnim vlastima i podvrgnu se nadzoru koji bi mogao da obuhvati sankcije za neka još nedefinisana krivična djela.

Mnogi kritičari tvrde da je spomenuti "zakon o stranim agentima" sličan zakonu koji Kremlj koristi za suzbijanje nezavisnih glasova u Rusiji.

Gruzijski premijer Irakli Kobahidze i drugi lideri stranke Gruzijski san osudili su komentare SAD i EU u vezi sa zakonom koji se formalno naziva Zakonom o transparentnosti stranog uticaja i insistirali su da je od suštinskog značaja za održavanje transparentnosti u građanskim i političkim stvarima.

Predlog zakona za koji se očekuje da će ga američki zakonodavci predstaviti narednih dana ima za cilj da ubijedi vladu Gruzije da ukine sporni zakon.

Prema predloženom Zakonu o mobilizaciji i poboljšanju opcija Gruzije za izgradnju odgovornosti, otpornosti i nezavisnosti (MEGOBARI), Sjedinjene Države bi Gruziji dale veću ekonomsku pomoć, smanjile trgovinske barijere i omogućile bi veći pristup američkim vizama ako bi zakon bio ukinut.

Ali, ako zakon o "stranim agentima" postane zakon, Zakon o MEGOBARI bi zahtijevao od administracije SAD da uvede sankcije gruzijskim zvaničnicima odgovornim za usvajanje zakona.

Zurabišvili je stavila veto na zakon, ali Gruzijski san ima dovoljno mjesta u parlamentu da nadjača taj veto. Parlament je najavio da će rasprave o vetu početi 27. maja, a glasanje će vjerovatno biti 28. maja.

Parlamentarna skupština NATO-a je 26. maja saopštila da Alijansa "ostaje čvrsto posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, demokratiji i težnji Gruzije da se pridruži NATO-u".

Međutim, dodaje se, "zakon o takozvanoj 'transparentnosti stranog uticaja' je korak unazad za demokratiju Gruzije i suprotan je njenim težnjama i vrijednostima NATO-a, kao i EU".

Donošenje zakona u parlamentu dovelo je do masovnih uličnih demonstracija u Tbilisiju i drugim mjestima.

Bonus video: