Odbor gruzijskog parlamenta za pravosuđe odbacio predsjednički veto na zakon o "stranim agentima"

Ovaj potez Odbora omogućava da se ponovo raspravlja i glasa u parlamentu o tom kontroverznom zakonu, za koji je ombudsman te kavkaske zemlje upozorio da su potrebne izmjene da bi se ograničila šteta koju bi nanio civilnom društvu

2693 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od protesta protiv zakona u Tbilisiju, Foto: Reuters
Sa jednog od protesta protiv zakona u Tbilisiju, Foto: Reuters

Odbor gruzijskog parlamenta za pravosuđe odbacio je danas veto na Zakon o "stranim agentima" koji je uložila predsednica države Salome Zurabišvili.

Ovaj potez Odbora omogućava da se ponovo raspravlja i glasa u parlamentu o tom kontroverznom zakonu, za koji je ombudsman te kavkaske zemlje upozorio da su potrebne izmjene da bi se ograničila šteta koju bi nanio civilnom društvu.

Zakon o "stranim agentima" prije nekoliko dana je, u drugom čitanju, usvojio parlament, koji kontroliše vladajuća partija "Gruzijski san", uprkos višenedjeljnim protestima koje je u više navrata razbijala policija.

Kritičari mjere koju vladajuća partija želi da sprovede navode da će ona ograničiti slobodu medija i umanjiti šanse Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji.

Na zakon, koji je Zapad osudio kao protivan nastojanju Gruzije da se pridruži evroatlantskoj zajednici, 18. maja je predsjednica Salome Zurabišvili stavila veto.

Međutim, parlamentarni odbor za pravna pitanja, kojim takođe dominira "Gruzijski san", na današnjem sastanku pozvao je na odbacivanje predsjedničkog veta i zatražio da se o zakonu ponovo raspravlja u skupštini, gdje sa svojim patnerima ima dovoljno glasova da ga poništi.

Veliki protesti su u više navrata zahvatili gruzijsku prestonicu Tbilisi, dok je zakonska procedura prolazila u parlamentu.

Bonus video: