Stoltenberg: Kijevu "vezane ruke", jer ne smije napasti Rusiju oružjem zapadnih saveznika

"Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od tih ograničenja", rekao je Stoltenberg jer, kako je ukazao, Kijev "ima pravo da se brani" i "ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine"

3935 pregleda 3 komentar(a)
Stoltenberg u Sofiji, Foto: Reuters
Stoltenberg u Sofiji, Foto: Reuters

Ukrajini su "vezane ruke" zbog ograničenja u da oružjem koje dobija od svojih zapadnih saveznika napdane tritoriju Rusije - izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nekoliko država je upotrebu oružja koje isporučuje Ukrajini ograničilo samo na njenu teritoriju, uključujući Krim i Donbas, ali zabranjujući im da njime napadnu rusko tlo.

"Zbog toga su Ukrajincima 'vezane ruke' i to ima veoma otežava odbranu", rekao je Stoltenberg na početku sastanka NATO-a u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

"Mislim da je vrijeme da se preispitaju neka od tih ograničenja", rekao je Stoltenberg jer, kako je ukazao, Kijev "ima pravo da se brani" i "ima pravo da napada legitimne vojne ciljeve izvan Ukrajine".

Sjedinjene Američke Države, glavni snabdjevač vojne pomoći Ukrajini, i Nemačka i neke druge države Evropske, nisu da daju oružje bez ikakvih ograničenja.

Međutim, državni sekretar SAD Entoni Blinken je nedavno u Kijevu ocenio da je na Ukrajini odluka o tome kako će koristiti oružje.

"Nismo podsticali napade izvan Ukrajine, ali na kraju krajeva, na Ukrajini je da donese odluke o tome kako će se boriti u ovom ratu", rekao je Blinken.

Bonus video: