Borelj: Ukrajina ima pravo da izvodi napade unutar Rusije

Morate da izbalansirate rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci brane", rekao je šef evropske diplomatije

5213 pregleda 19 komentar(a)
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube
Borelj, Foto: Screenshot/Youtube

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozvao je u utorak zemlje da uravnoteže strah od eskalacije i potrebu Ukrajine da se brani, navodeći da Kijev ima pravo da upotrijebi zapadno oružje za napade unutar Rusije.

"Prema ratnom pravu, to je savršeno moguće i nema kontradiktornosti. Mogu da uzvratim ili da se borim protiv onoga ko se bori protiv mene sa svoje teritorije", rekao je Borelj na početku sastanka sa ministrima odbrane članica Evropske unije.

"Morate da izbalansirate rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci brane", rekao je šef evropske diplomatije.

Ukrajina je vršila pritisak na svoje zapadne pristalice da joj dozvole da gađa ciljeve u Rusiji koristeći oružje većeg dometa koje Kijev dobija sa Zapada.

Ključni pomagači Ukrajine, uključujući SAD i Njemačku, nisu bili voljni da dozvole Kijevu da izvodi napade preko granice iz straha da bi ih to moglo uvući bliže u direktni sukob s Moskvom.

Boreljovu tvrdnju podržalo je još nekoliko ministara odbrane na skupu u Briselu.

Holandska ministarka Kajsa Olongren rekla je da Holandija nema ograničenja i da se nada da će "druge zemlje koje imaju drugačije stavove to promijeniti".

"Sasvim je izvodljivo da oni moraju da udare i unutar Rusije", rekla je Olongren, dodajući da prema njenom mišljenju to ne bi trebalo da bude stvar za debatu.

Estonski ministar Hano Pevkur rekao je da se "stvarno nada da će sve zemlje koje imaju ta sredstva takođe dati dozvolu Ukrajini".

"Ne može biti normalno da Rusija napada veoma duboko u ukrajinsku teritoriju i da se Ukrajinci bore sa jednom rukom iza leđa", rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedeljak je rekao da je "došlo vrijeme" da saveznici preispitaju svoja ograničenja, posebno pošto Rusija napada ukrajinski grad Harkiv sa svoje teritorije.

Bonus video: