Češki premijer: Ukrajina ima pravo da zapadnim oružjem gađa i Rusiju

"Kao zemlja koju su napali sigurno ima sva prava da iskoristi sve mogućnosti za svoju odbranu", rekao je Petr Fijala

5162 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas uoči sastanka sa zvaničnicima Poljske, Danske, Holandije i Letonije o pomoći Ukrajini da ta zemlja, jer je napadnuta, ima pravo da koristi zapadno oružje i za ciljeve na teritoriji Rusije.

"Smatram da je to potpuno logično. Ukrajina je zemlja koja se brani od ruske agresije, štiti svoju teritoriju i civilno stanovništvo. Kao zemlja koju su napali sigurno ima sva prava da iskoristi sve mogućnosti za svoju odbranu", kazao je Fijala o apelu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da saveznici ukinu embargo na ciljeve u samoj Rusiji za oružje koje su poslali.

Češki premijer demantovao je vijesti u medijima, najnovije u njemačkim, da neki saveznici u NATO-u razmatraju da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu ukoliko se stanje na frontu drastično pogorša da ne bi čekali da se ruska vojska pojavi na njihovim granicama.

"To su stvari koje se pojavljuju negdje po medijima. To nije nešto sto bi u ovom trenutku bilo na stolu. Mi nastojimo da koristimo metode podrške koje smo izradili u posljednje dvije godine i nastojimo da te metode budu što efikasnije i da omoguće Ukrajini da se odbrani", kazao je češki premijer.

Petr Fijala je rekao da je na radnu večeru danas pozvao predsjednika Poljske i premijere Danske, Holandije, Letonije i Ukrajine upravo da se bolje koordinira i još pojača pomoć Ukrajini u oružju, ali i finansijska i humanitarna.

"U teškoj smo fazi, ukrajinska odbrana je u vrlo teškoj situaciji, ali mislim da neki koraci, bilo inicijativa za municiju i to što su SAD odobrile pomoć i sada pomažu Ukrajini u punom obimu može da promijeni situaciju na frontu", kazao je Fijala.

Češki premijer potvrdio je da u junu stižu na front prve isporuke municije iz inicijative koju je pokrenula Češka u februaru, a u nju se uključilo više od 20 zemalja, da se u trećim zemljama hitno nabavi 800.000 komada artiljerijske municije za ukrajinsku vojsku.

Bonus video: