Švedska ne šalje borbene avione Gripen u Ukrajinu, tamo prvo idu američki F-16

"Druge zemlje su tražile da sačekamo prije no što poklonimo Gripene", izjavio je za Frans pres portparol švedskog Ministarstva odbrane Pal Jonson

5934 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedske vlasti su danas odlučile da ne pošalju Ukrajini borbene avione Gripen pošto će tamo partnerske države prvo isporučiti američke F-16.

"Druge zemlje su tražile da sačekamo prije no što poklonimo Gripene", izjavio je za Frans pres portparol švedskog Ministarstva odbrane Pal Jonson.

Ta odluka je saopštena u Briselu, gdje su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i belgijski premijer Aleksander De Kro parafirali sporazum o bilateralnoj saradnji koji uključuje isporuku Belgije 30 aviona F-16 do 2028. godine.

"Naši koalicioni partneri naglašavaju da je istovremeno uvođenje dva vazduhoplovna borbena sistema veoma složeno i da je sada prioritet uvođenje sistema F-16 u ukrajinsko vojno vazduhoplovstvo" - rekao je Jonson.

Holandija i Danska predvode koaliciju 11 država koje su obećale da će isporučiti te borbene avione američke proizvodnje Ukrajini i obučiti ukrajinske pilote koji se, kao i tehničari upravo obučavaju u Danskoj.

Bonus video: