Istraga o uplitanju Rusije i korupciji: Pretresene kancelarije i dom zvaničnika Evropskog parlamenta

Belgijski portal De Tijd objavio je da je akcija dio sudske istrage na veb stranici Glas Evrope

4364 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Belgijski istražitelji u srijedu su pretresli kancelarije i dom zvaničnika Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, u okviru istrage o navodnom ruskom uplitanju i korupciji, saopštilo je državno tužilaštvo.

Prema izvoru bliskom istrazi, pretražene su kancelarije bivšeg pomoćnika poslanika Maksimilijana Kraha, iz desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD9, piše AFP.

Belgijski portal De Tijd objavio je da je akcija dio sudske istrage na veb stranici Glas Evrope. Stranica je bila pod nadzorom u martu nakon što su češke obavještajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva koja širi prorusku propagandu putem Glasa Evrope.

Mreža je nastojala da utiče na evropske izbore koji će biti održani u junu. Nakon ovog slučaja, belgijski premijer Aleksander De Kro objavio je da je belgijski savezni tužilac takođe pokrenuo istragu o ruskom miješanju u Evropski parlament.

Osim pretresa kancelarija pomoćnika evroparlamentarca, istražni sudija je naložio i pretres kuće pomoćnika u Sharbeku.

Evropska unija je 17. maja zabranila emitovanje programa još četiri ruska medija u EU zbog, kako se navodi, širenja propagande o invaziji na Ukrajinu i dezinformacija.

EU zabranila još četiri ruska medija zbog 'širenja propagande

Tom odlukom zabranjen je rad portala Glas Evrope, ruske državne novinske agencije RIA Novosti, listova Izvestija i Rosiskaja Gazeta, za koje EU tvrdi da su svi pod kontrolom Kremlja.

Belgija je prošlog mjeseca otvorila istragu o sumnjivom ruskom miješanju u junske izbore u cijeloj Evropi, rekavši da je obavještajna služba njene zemlje potvrdila postojanje mreže koja pokušava da potkopa podršku Ukrajini.

Češka vlada uvela je sankcije određenom broju ljudi nakon što je tamo otkrivena proruska operacija uticaja. Prema navodima, oni su se obraćali poslanicima Evropskog parlamenta i nudili im novac za promovisanje ruske propagande.

Od početka rata u februaru 2022. godine, EU je već suspendovala rad više medija, između ostalih, Raša tudej (RT) i Sputnjik.

Bonus video: