Europol: Četvoro uhapšenih u akciji protiv sajber kriminala, najveća dosadašnja operacija protiv botneta

Prema istražiteljima, jedan od glavnih osumnjičenih zaradio je najmanje 69 miliona eura u kriptovaluti iznajmljivanjem lokacija za kriminalnu infrastrukturu za postavljanje ransomwarea (ucjenjivački softver)

4516 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četiri osobe su uhapšene u Ukrajini i Jermeniji, a više od 100 internet servera je uklonjeno ili prekinuto u velikoj operaciji usmjerenoj na međunarodni sajber kriminal koji je pogodio hiljade ljudi, saopštio je Europol.

Agencija za provođenje zakona Evropske unije je ovu akciju, koja je provedena 27. - 29. maja, nazvala "najvećom dosadašnjom operacijom protiv botneta, koji igraju glavnu ulogu u postavljanju ucjenjivačkog softvera (ransomware)".

Demontirani botnet uključuje IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot i Bumblebee, navodi se.

Operacija pod nazivom Endgame, koju su pokrenuli i vodili Francuska, Njemačka i Holandija, uključila je i nekoliko drugih zemalja, među njima Britaniju, Sjedinjene Države i Ukrajinu, rekao je Europol.

"Sa međunarodnom operacijom Endgame, naši istražni organi su uspjeli da zadaju najveći i do sada najznačajniji udarac sajber kriminalu", rekla je njemačka ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Faezer.

Duga policijska istraga poremetila je infrastrukturu "iz koje dolaze masovni napadi ransomwareom širom svijeta, pri čemu se podaci zarobljavaju, šifruju, a zatim se ucjenjuju žrtve", rekla je Faezer, dodajući da je takav zločin nanio značajnu ekonomsku štetu Njemačkoj.

"Hiljade žrtava (biće upozorene) kako bi se mogle zaštititi od drugih napada ransomwarea", saopštilo je francusko tužilaštvo.

Jedno od hapšenja izvršeno je u Jermeniji, a ostala tri u Ukrajini, kazao je Europol, dodajući da je više od 2.000 domena sada pod kontrolom policije.

Zlonamjerni softver omogućava sajber kriminalcima da se tajno povežu s kompjuterima ljudi u zlonamjerne svrhe.

Prema istražiteljima, jedan od glavnih osumnjičenih zaradio je najmanje 69 miliona eura u kriptovaluti iznajmljivanjem lokacija za kriminalnu infrastrukturu za postavljanje ransomwarea.

Bonus video: