Španski parlament odobrio zakon o amnestiji katalonskih separatista

Zakon o amnestiji mogao bi najviše koristiti bivšem predsjedniku regionalne katalonske vlade Karlesu Puđdemonu koji se trenutno nalazi u izgnanstvu u Belgiji nakon što je pobjegao iz Španije poslije neuspjeha da odvoji Kataloniju od te zemlje, što je on predvodio

3082 pregleda 0 komentar(a)
Bivši predsjednik regionalne katalonske vlade Karles Pućdemon, Foto: Shutterstock
Bivši predsjednik regionalne katalonske vlade Karles Pućdemon, Foto: Shutterstock

Španski parlament je danas dao konačno odobrenje zakonu o amnestiji katalonskih separatista koji su bili upleteni u neuspješni pokušaj proglašenja nezavisnosti 2017. godine.

Zakon je podržala španska ljevičarska koaliciona vlada Pedra Sančeza, dvije katalonske separatističke stranke i druge manje stranke. Izglasan je sa 177 prema 172 glasa u Donjem domu, a protivili su mu se konzervativna Narodna stranka i krajnje desni Voks.

Zakon o amnestiji mogao bi najviše koristiti bivšem predsjedniku regionalne katalonske vlade Karlesu Pućdemonu koji se trenutno nalazi u izgnanstvu u Belgiji nakon što je pobjegao iz Španije poslije neuspjeha da odvoji Kataloniju od te zemlje, što je on predvodio.

Zakon će se vjerovatno suočiti sa pravnim izazovima od strane viših sudova pošto neki pravni stručnjaci dovode u pitanje njegovu ustavnost, jer kažu da bi to stvorilo nejednakost među španskim građanima dajući prednost nekima u odnosu na druge.

Od kada je preuzeo vlast 2018. godine, španski premijer Pedro Sančez fokusirao se na smanjenje tenzija u Kataloniji i tvrdi da je amnestija ključna za rješavanje tog procesa.

Ali amnestija je bila i politička potreba za Sančeza, koji je pristao na to zato što mu je bila potrebna podrška separatističkih poslanika u parlamentu kako bi uspio da formira novu vladu.

Iako je amnestija popularna u Kataloniji, čak i među mnogim unionistima, desne opozicione partije, kao i Voks su predvodili proteste protiv nje u Madridu i drugim gradovima širom zemlje. Bilo je i kritičara amnestije unutar Sančesove Socijalističke partije.

Bonus video: