Olongren: Ukrajina može da koristi holandske avione da gađa rusku teritoriju

Ona je u intervjuu za portal Politiko (Politico) kazala da Holandija neće nametati ograničenja "u belgijskom stilu" i da onda kada Ukrajina dobije oružje "ima pravo da ih koristi kako želi"

5995 pregleda 17 komentar(a)
Olongren, Foto: Screenshot/Youtube
Olongren, Foto: Screenshot/Youtube

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas, nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, da Kijev može koristiti holandske F-16 avione da gađa rusku teritoriju.

Olongern je sa Zelenskim razgovarala na marginama bezbjednosne konferencije u Singapuru Dijalog Šangri-la, prenosi ukrajinski portal Fridom (Freedom).

Ona je u intervjuu za portal Politiko (Politico) kazala da Holandija neće nametati ograničenja "u belgijskom stilu" i da onda kada Ukrajina dobije oružje "ima pravo da ih koristi kako želi".

"Za Holandiju, jedini uslov je da akcije Ukrajine moraju biti u skladu sa međunarodnim pravom i pravom na samoodbranu kako je navedeno u Povelji UN", navela je ministarka.

Prethodno je belgijski premijer Aleksandar De Kro izjavio da se 30 belgijskih F-16 mora koristiti samo na teritoriji Ukrajine, kao što je ranije dogovoreno u bilateralnom bezbjednosnom sporazumu između Ukrajine i Belgije.

U obraćanju bezbjednosnom forumu u Singapuru koja okuplja više od 500 delegata iz oko 40 zemalja ranije danas Zelenski je pozvao vodeće vojne zvaničnike da učestvuju na predstojećem samitu u Švajcarskoj i rekao da je razočaran što se neke zemlje još nisu obavezale da će doći.

Sjedinjene Američke Države (SAD) ranije su dozvolile Ukrajini da koristi američko oružje za napade na mete u Rusiji, ali samo blizu granice sa područjem oko ukrajinskog grada Harkova.

Bonus video: