PORTUGALSKE SUDIJE KRIVE ZBOG PREDRASUDA

Evropski sud za ljudska prava: Seks bitan ženama, bez obzira na godine

Marija Morais, 50-godišnja majka dvoje djece, svojevremeno je pokrenula sudski proces za nadoknadu štete, tvrdeći da poslije ginekološke operacije 1995. godine u jednoj portugalskoj bolnici, zbog nemara zdravstvenih radnika nije više mogla da ima normalne seksualne odnose
0 komentar(a)
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Evropski sud za ljudska prava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2017. 18:03h

Evropski sud za ljudska prava proglasio je krivim zbog "predrasuda" portugalske sudije koje su u jednom predmetu zauzele stav da seksualni odnos nema naročit značaj za žene u 40-im godinama života.

Marija Morais, 50-godišnja majka dvoje djece, svojevremeno je pokrenula sudski proces za nadoknadu štete, tvrdeći da poslije ginekološke operacije 1995. godine u jednoj portugalskoj bolnici, zbog nemara zdravstvenih radnika nije više mogla da ima normalne seksualne odnose.

Sud je tada odlučio u njenu korist, ali je bolnica pokrenula žalbeni postupak, okončan 2013. godine presudom kojom je za trećinu smanjena nadoknada koja joj je sljedovala po prvobitnoj presudi.

Lisabonske sudije obrazložile su odluku o smanjenju nadoknade argumentom da njoj seksualni odnosi nisu toliko bitni zbog njenih godina.

Evropski sud za ljudska prava, u danas objavljenoj presudi, stao je na stranu Marije Morais, navodeći da portugalske sudije nije trebalo da joj smanjuju nadoknadu za štetu koja joj je nanijeta.

Preporučujemo za Vas