Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

"Dolazim sa Balkana i možda je u ovim vremenima prednost imati nekoga ko razumije i Istok i Zapad“, kazao je Dibrani ranije

21305 pregleda 99 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Nathalie Beser/Wikimedia Commons
Foto: Nathalie Beser/Wikimedia Commons

Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom parlamentu Riksdagu, gdje je član odbora za finansije. Bio je i predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U izjavi koju je dao kada su ga Socijaldemokrate najavile kao kandidata, izrazio je nadu da će njegovo porijeklo biti dodatna vrijednost u poslu koji ga očekuje.

„Nije da sam se prijavio za ovo. Ali mislim da će biti zabavno. Dolazim sa Balkana i možda je u ovim vremenima prednost imati nekoga ko razumije i Istok i Zapad“, kazao je Dibrani tada, kako prenosi eu.me.

Crnogorskoj i regionalnoj javnosti postao poznat u martu prošle godine, kada je zajedno sa još tri osobe u herojskom činu spasio bebu iz ledene Morače. Bio je dio posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, koja je pratila izborni dan u Crnoj Gori. Tada je u izjavi za Pobjedu objasnio šta se tog radnog dana u Podgorici.

„Prelazio sam most i pogledao ka vodi kada sam vidio da žena i dijete plutaju rijekom. Neki drugi momci su došli, spustili se do rijeke i izvukli bebu iz vode, dok su drugi pozvali Hitnu pomoć. Potrčao sam ka njima i vidio da drže bebu, koja nije davala znake života. Pošto imam malo dijete kod kuće, znao sam šta treba raditi u ovakvim situacijama“, ispričao je tada Adnan.

Nakon četiri mjeseca, Adnan je ponovo došao u Podgoricu i sreo se sa porodicom dječaka čiji je život spasio.

“Ono što me je najviše obradovalo jeste da je dječak savršeno zdrav, uspješno se oporavio i samo se smije”, rekao je Dibrani za medije po povratku u Crnu Goru.

Adnan Dibrani rođen je 1985. godine. Imao sedam godina kada se njegova porodica iz Kosovske Mitrovice preselila u Švedsku. Studirao je ekonomiju, a prije odlaska u politiku bio je bankarski službenik. Prvi je Albanac sa Kosova koji će sjediti kao u Evropskom parlamentu.

Rezultati evropskih izbora

Na izborima za Evropski parlament najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 184 poslanička mjesta. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 139 mjesta, dok će Grupi Obnovimo Evropu pripasti 80 mandata, a Zelenima 52. Desno orijentisana Identitet i demokratija ima 58, a Evropski konzervativci i reformisti 73 mandat. Liberali su izgubili čak 20 mjesta u odnosu na prethodni saziv, dok je ljevici pripalo 36 mandata.

Prvi zadatak za nove evroposlanike će biti da izaberu šefa ili šeficu Evropske komisije. NIjedna pojedinačna grupa nema većinu u Evropskom parlamentu, zbog toga će i ovoga puta za važne odluke biti potrebna koalicija.

Pravo glasa na izborima za Evropski parlament, koji su trajali od četvrtka do nedjelje, imalo oko 360 miliona ljudi u 27 država članica EU. Novi saziv imaće 720 poslanika, 15 više nego u dosadašnjem.

Bonus video: