Terlecki: Poljska štiti groblja sovjetskih vojnika i sa njih neće uklanjati spomenike Crvenoj armiji

Zakon o zabrani propagiranja komunizma uopšte ne mijenja situaciju spomenika i memorijalnih kompleksa na mjestima gdje su groblja", kazao je šef poslaničkog kluba vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Rišard Terlecki
86 pregleda 1 komentar(a)
Rusija, Poljska, Foto: Shutterstock
Rusija, Poljska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.07.2017. 14:04h

Šef poslaničkog kluba vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Rišard Terlecki izjavio je danas da ga uopšte ne čudi apel ruskog parlamenta predsjedniku Vladimiru Putinu da Rusija uvede sankcije Poljskoj ali je upozorio da Poljska postupa prema međudržavnom sporazumu sa Rusijom, i štiti groblja sovjetskih vojnika i sa njih neće uklanjati spomenike Crvenoj armiji.

"Taj ruski apel ne predstavlja nikakvu promjenu ruskog stava u tom pitanju i zato ne izaziva ni čuđenje. Poljska poštuje sporazum o grobovima i grobljima. Zakon o zabrani propagiranja komunizma uopšte ne mijenja situaciju spomenika i memorijalnih kompleksa na mjestima gdje su groblja", kazao je danas Terlecki novinarima u Varšavi.

Ruski Savjet Federacije obratio se predsjedniku Rusije sa predlogom da se razmotri mogućnost uvođenja sankcija protiv Poljske i poljskih parlamentaraca zbog donošenja zakona koji predviđa uklanjanje spomenika sovjetskim vojnicima, javio je Sputnjik.

Problem sa predlogom tih sankcija je u tome što se ruski parlamentarci pozivaju na Ugovor od dobrosusjedskim odnosima iz 1992. godine i međuvladin sporazum sa Poljskom o grobnicama i mjestima sjećanja na žrtve rata i represija iz 1994. godine ali poljski zakoni o dekomunizaciji javnog prostora striktno vode računa da ne dotaknu groblja vojnika Crvene armije.

"Poljska poštuje sporazum o grobovima i grobljima", kazao je danas Terlecki a ranije je povodom novog Zakona o zabrani komunističkih simbola i propagande koji je 17. jula potpisao predsjednik Poljske Andžej Duda poljsko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da se ne odnosi na grobove i groblja ruskih i sovjetskih vojnika sa kojih spomenici i komunistički simboli neće biti uklanjani.

"Ugovor iz 1994. godine odnosi se samo na vojna groblja i grobove vojnika, nema veze sa tzv. simboličnim spomenicima ispod kojih nema grobova vojnika, već su samo znaci sovjetske dominacije. Na teritoriji Poljske je nekoliko stotina takvih spomenika van grobalja", saopštio je još prošle godine poljski MIP.

Ruski mediji optužuju Poljsku da namjerava da sruši 500 spomenika Crvenoj armiji u nastojanju da prekroji istoriju i zatre trag činjenici da je tokom oslobađanja Poljske krajem Drugog svjetskog rata poginulo oko 600.000 vojnika Crvene armije.

Nakon inventarizacije komunističkih i sovjetskih spomenika koju je obavio poljski Institut pamćenja naroda koji istražuje zločine totalitarnih režima - nacističkog i komunističkog nad Poljacima, pokazalo se da je na spisku oko 250 spomenika Crvenoj armiji koji su u javnom prostoru ali ne na grobljima a poljske vlasti ih neće rušiti ni uništavati, već nameravaju da ih sve premjeste u tematski muzej na otvorenom.

Bonus video: