Stoltenberg: NATO razgovara o stavljanju u pripravnost nuklearnog oružja; Peskov: Eskalacija tenzija

Stoltenberg je kazao da je cilj NATO-a svijet bez nuklearnog oružja, Rusija kaže da Sjedinjene Američke Države (SAD) i njeni evropski saveznici guraju svijet na ivicu nuklearne konfrontacije

12605 pregleda 12 komentar(a)
Soltenberg i Peskov, Foto: Printscreen/ Reuters
Soltenberg i Peskov, Foto: Printscreen/ Reuters

NATO razgovara o raspoređivanju više nuklearnog oružja, vađenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost suočen s rastućom prijetnjom Rusije i Kine, izjavio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je u izjavi, koju je danas objavio britanski "Telegraf", kazao da članice Saveza razgovaraju o transparentnosti u pogledu svog nuklearnog arsenala kao sredstva za odvraćanje, prenosi Rojters.

"Neću govoriti o operativnim detaljima koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude pušteno u rad i koje će biti uskladištene, ali treba da se konsultujemo o ovim pitanjima“, rekao je on.

Stoltenberg je kazao da je cilj NATO-a svijet bez nuklearnog oružja.

"No, sve dok nuklearno oružje postoji, ostat ćemo nuklearni savez, jer svijet u kojem Rusija, Kina i Sjeverna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svijet", istakao je Stoltenberg.

Kremlj: Stoletenbergove izjave eskalacija

Kremlj je saopštio da izjave Stoltenberga o razgovorima o razmiještanju više nuklearnog oružja predstavljaju eskalaciju.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa saopštenjem Ukrajinske konferencije u kojem se kaže da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu Ukrajine neprihvatljiva.

"Ovo nije ništa drugo do još jedna eskalacija tenzija", rekao je Peskov o Stoltenbergovim izjavama.

Rusija kaže da Sjedinjene Američke Države (SAD) i njeni evropski saveznici guraju svijet na ivicu nuklearne konfrontacije dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojih se neko koristi protiv ruske teritorije, navodi Rojters.

Rusija i Sjedinjene Američke Države su daleko najveće nuklearne sile na svijetu, držeći oko 88 odsto svjetskog nuklearnog oružja, prema Federaciji američkih naučnika.

SAD imaju oko 100 nestrateškog nuklearnog oružja B61 raspoređenog u pet evropskih zemalja - Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Holandiji, navodi Bilten atomskih naučnika. SAD imaju još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, iako stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je veoma teško reći koliko ih ima zbog tajnosti.

Bonus video: