Klimatski aktivisti uhapšeni zbog bacanja boje na Stounhendž

Premijer Riši Sunak osudio je akciju aktivista i nazvao je "sramotnim činom vandalizma"

2161 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvoje klimatskih aktivista uhapšeno je danas zbog prskanja narandžastom bojom po drevnom spomeniku Stounhendž u Engleskoj, saopštila je policija.

Premijer Riši Sunak osudio je akciju aktivista grupe "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) i nazvao je "sramotnim činom vandalizma".

Kod tog kamenog kruga starog 4.500 godina sjutra će se okupiti hiljade ljudi na dan ljetnjeg solsticija, najduži dan u godini na sjevernoj hemisferi.

Spomenik na jugu Engleske dio je Uneskove svjetske baštine i jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u Velikoj Britaniji.

st
foto: Reuters

Ustanova Englesko nasljeđe, koja upravlja ovom lokacijom, saopštila je da je događaj "izuzetno uznemirujuć" i da kustosi ispituju štetu.

Aktivistička grupa napisala je na platformi Iks da je boja napravljena od kukuruznog škroba i da će se istopiti na kiši.

Just Stop Oil jedna je od mnogih grupa u Engleskoj koje prekidaju važne događaje i hranom i bojom prskaju umjetnička i kulturna djela i zaustavljaju saobraćaj kako bi skrenuli pažnju na pitanje globalnog zagrijavanja.

Današnji čin, saopštili su, reakcija je na nedavni izborni manifest Laburističke partije.

Laburisti su rekli da, ako pobijede na izborima 4. jula, neće izdavati dalje dozvole za istraživanje nafte i gasa. Grupa podržava moratorijum, ali kaže da to nije dovoljno.

U saopštenju grupa je navela da laburisti, koji će prema anketama na narednim izborima osvojiti većinu, moraju da odu korak dalje i potpišu sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

Bonus video: