Podaci dvije ankete: Krajnja desnica vodi uoči vanrednih izbora u Francuskoj

Druga anketa "Harris Interactive-a", sprovedena za RTL radio, M6 TV i "Challenges Magazine", pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Makronov tabor

12020 pregleda 2 komentar(a)
Prvo lice Nacionalnog okupljanja: Marin Le Pen, Foto: Reuters
Prvo lice Nacionalnog okupljanja: Marin Le Pen, Foto: Reuters

Krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen vodi u trci uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred ljevičarskog Narodnog fronta i centriste predsjednika Emanuela Makrona, pokazale su dvije ankete u četvrtak, piše Rojters.

Institut IFOP u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro rekao je da bi Nacionalno okupljanje (RN) dobilo 34 posto glasova. Narodni front dosegao je 29 posto, a Makronov blok Zajedno 22 posto.

Druga anketa "Harris Interactive-a", sprovedena za RTL radio, M6 TV i "Challenges Magazine", pokazala je rezultat od 33 posto za RN, 26 posto za ljevicu, a 21 posto za Makronov tabor.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dopušta direktnu prognozu ravnoteže snaga u sljedećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini, jer se izbori 30. juna i 7. jula održavaju kao većinsko glasanje u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa "Harris-a" ipak je sastavila grube projekcije i prognozirala 235 do 280 mjesta za RN i njegove saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.

Bonus video: