Incident u Baltičkom moru: Protjerana kineska vojna plovila koja su krenula na vježbu s Rusima

Kako je rekao visoki zvaničnik danske vojske Klaus Ting Rasmusen, iz teritorijalnih voda Danske su protjerani kineska fregata, brod za podršku i razarač
3 komentar(a)
Brod, Foto: Ministarstvo odbrane Holandije
Brod, Foto: Ministarstvo odbrane Holandije
Ažurirano: 19.07.2017. 16:40h

Britanski, holandski i danski brodovi su protjerali tri kineska vojna plovila koja su se uputila ka Baltičkom moru kako bi se održale vježbe s ruskim snagama, piše Russia Today (RT).

Kako je rekao visoki zvaničnik danske vojske Klaus Ting Rasmusen, iz teritorijalnih voda Danske su protjerani kineska fregata, brod za podršku i razarač.

"Mi smo ih ispratili u okviru normalnog načina nadziranja naših teritorijalnih voda", kazao je Rasmusen.

Kako piše RT, Rasmusen je odbio da otkrije tačnu lokaciju na kojoj su primijećeni kineski brodovi.

"Poslali smo tokom noći jednu jedinicu, kada su oni počeli da se približavaju našim vodama. Biće potreban dan kako bi oni otišli putem Bornholma, odakle su ušli, uz našu pratnju cijelim tokom puta", dodao je Rasmusen.

U ponedjeljak je holandska mornarica saopštila da je poslala jedinice za brzo reagovanje u moru, takođe zbog kineske flotile, a tokom vikenda slično je reagovala i britanska Kraljevska mornarica.

Kineski brodovi su se uputili na vježbe koje su organizovale njihove ruske kolege, a koja je trebalo da bude održana u petak.

Bonus video: