Britanska vlada promijenila stav: Dozvolila ulje kanabisa za liječenje dječaka oboljelog od epilepsije

Džavid je rekao da je prioritet britanske vlade da obezbijedi da Koldvel primi "najefikasniju moguću terapiju na siguran način"
51 pregleda 0 komentar(a)
Sadžid Džavid, Foto: Reuters
Sadžid Džavid, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2018. 15:48h

Britanska vlada promijenila je danas stav u slučaju dječaka koji boluje od epilepsije a kojem je, kako je njegova majka objasnila, neophodno ulje kanabisa kako bi preživio snažne epileptičke napade.

Ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid odobrio je da se hitno 12-godišnjem Biliju Koldvelu dozvoli da bude liječen ovom supstancom.

Odluku, kako je objasnio, donio je na osnovu savjeta ljekara koji su rekli da je Koldvel hospitalizovan, prenosi AP.

Džavid je rekao da je prioritet britanske vlade da obezbijedi da Koldvel primi "najefikasniju moguću terapiju na siguran način".

Ulje kanabisa je zabranjeno u Britaniji. Vlasti su ga oduzele od dječakove majke Šarot Koldvel kada je ona pokušala da ga unese u zemlju u ponedjeljak iz Kanade.

Ona je rekla da njen sin imao dva teška epileptička napada i da je ulje kanabisa jedino sredstvo koje može da spriječi napade opasne po život dječaka.

Koldvel je pozdravila odluku ministarstva unutrašnjih poslova koje je izrazilo želju da sarađuje sa njom na pronalaženju rješenja za zdravstvenim problem njenog sina.

Bonus video: