Jeziva kampanja u srcu Evrope: Orban troši desetine miliona da bi blatio Soroša

8 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2017. 11:35h

Kampanja koja se trenutno vodi u državi u samom srcu Evrope podsjeća na mračne dane kontinenta.

Glavni motiv kampanje koju vodi mađarska vlast jeste lice nasmijanog Džordža Soroša sa porukom "Ne dozvolimo Sorošu da se posljednji smije".

Hiljade postera je postavljeno na bilborde, u metroima, na podovima gradskog prevoza, tako da ljudi ne mogu da uđu u tramvaj ili autobus, a da ne zgaze na Soroševo lice.

Posteri su potom začinjeni antisemitskim porukama napisanim preko njih poput "smrdljivi Jevrej". Mađarska vlada koju vodi Viktor Orban je do sada potrošila preko 20 miliona dolara na ovu kampanju.

Na brojne negativne reakcije javnosti, mađarske vlasti odgovaraju da kampanja nije antisemitska i da je cilj njihove vlade da zaustavi Soroševu "migrantsku kampanju" jer kako tvrde on promoviše imigraciju miliona ilegalnih imigranata. Međutim, Soroš koji je i sam bio izbjeglica se zalaže za to da međunarodna zajednica treba da podrži zemlje u razvoju u kojima je skoro 90% izbjeglica i da Evropa treba da prihvati više stotina hiljada "provjerenih" izbjeglica, te da se uspostavi zajednički azilantski sistem.

Sam Soroš je rekao ranije da je "uznemiren" kampanjom "antisemitskih" postera koju finansira mađarska vlada kako bi smanjila njegov uticaj u zemlji u kojoj je rođen.

"Zaprepašćen sam načinom na koji aktuelni mađarski režim koristi antisemitske slike kao dio planske kampanje dezinformisanja", naveo je Soroš u izjavi.

Galerija

Bonus video: