STOTINE TURISTA EVAKISANO

Italija: Bukte požari, dvoje mrtvih u Kalabriji

Prema podacima koje je objavila Nacionalna liga za životnu sredinu (Legambiente) požari su od sredine juna u Italji uništili površinu jednaku površini uništenoj u požarima tokom cijele 2016. godine
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2019. 14:37h

 Dvije osobe su izgubile život, a stotine turista je evakuisano zbog požara koji su zahvatili velike djelove južne Italije, javljaju italijanske vlasti.

Dva muškarca stara 69 i 68 godina u Kalabriji umrla su kada su pokušala da ugase vatru na terenu oko njihovih kuća, prenose mediji.

Prema podacima koje je danas objavila Nacionalna liga za životnu sredinu (Legambiente) požari su od sredine juna u Italji uništili površinu jednaku površini uništenoj u požarima tokom cijele 2016. godine.

Grupa Legambiente saopštila je da oko 26.000 hektara šume uništeno u požarima u Italiji od sredine juna. Polovina te površine je na Siciliji gdje je oko 800 turista evakuisano juče iz ljetovališta, od kojih su mnogi pobjegli samo u kupaćim kostimima i japankama. 

Izgleda da je savladan najveći broj požara oko planine Vezuv, blizu Napulja, gdje je oko sto hektara vegetacije izgorjelo za devet dana na obroncima vulkana. Najviše požara danas je bilo na Siciliji gdje su vatrogasci morali da intervenišu gotovo 300 puta.

Oko 20 ljudi moralo je da napusti ostrvo kod Apulije, a oko 50 porodica evakusano je kod Vezuva južno od Napulja gdje su se vatrogasci uz pomoć vojske borili da spriječe tri vatre da se spoje u jednu. 

Prema navodima zvaničnika većina požara je izgleda namjerno podmetnuta. Italijanski ministar za ekologiju Đan Luka Galeti je rekao za Korijere dela sera da ima suviše požara na planini Vezuv da bi bili spontani. 

"Nemam dokaze, ali ne izgleda kao izolovana akcija ili slučaj. Požari započinju na suviše mjesta da bi to bio rezultat nemara", rekao je Galeti. 

Galerija