Belgija: Napad u Liježu – terorističko ubistvo

Istražni sudija, čija je specijalnost terorizam, naredila je da se obavi autopsija ubijenih i toksikološki pregleda napadač
74 pregleda 0 komentar(a)
Belgija napad, Foto: Reuters
Belgija napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2018. 15:05h

Muškarac, koji je usmrtio tri osobe u belgijskom gradu Liježu, počinio je "terorističko ubistvo", saopštili su danas tužioci, dok belgijske vlasti pokušavaju da ustanove da li je napadač djelovao samostalno.

Belgijski federalni sudija Venke Rogen rekla je da se napad smatra "terorističkim ubistvom ili pokušajem terorističkog ubistva", prenio je AP.

Kako ja objasnila, napad se tretira kao teroristički zbog načina na koji je djelovao napadač, identifikovan kao Benjamin Herman, a koji, kako navodi, podsjeća na pozive Islamske države putem video-snimaka da se napadaju policajci noževima i da im se otima oružje.

Ukazala je i na to da je napadač uzvikivao "Alahu ekber", a bio je i u kontaktu sa radikalizovanim osobama, prenosi AP.

Istražni sudija, čija je specijalnost terorizam, naredila je da se obavi autopsija ubijenih i toksikološki pregleda napadač, piše Tanjug.

Lokalni javni tužilac ranije je saopštio da belgijsko tužilaštvo istražuje ubistvo dvije policajke i slučajnog prolaznika u Liježu kao teroristički incident.

Napadač je na njih nasrnuo s leđa nožem, uzeo pištolj jedne od njih i potom ih ubio.

Ubio je i mladića koji je sjedio u parkiranom automobilu, a potom je pokušao da se sakrije u obližnju školu, gdje je u okršaju s policijom ubijen.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Žan Žambon ranije danas je rekao da je Herman noć prije napada ubio još jednu osobu.

On je potvrdio da je žrtva bivši zatvorenik koji je proveo izvjesno vrijeme u zatvoru sa Hermanom, prenosi AP.

Rojters prenosi da je Herman radikalizovan u zatvoru, gdje je prešao u islam.

U Belgiji stavljanje zatvorenika na spisak državne bezbjednosti kao osumnjičenog za radikalizam nije automatski povezano sa svim policijskim ili zatvorskim službama, kažu eksperti.

"Herman je 14. put privremeno pušten iz zatvora što je trebalo da mu pomogne da se reintegriše u društvo 2020. godine", rekao je ministar pravde Koen Grins.

Bonus video: