Optužen za terorizam: Francuz planirao napad u Belgiji

On je uhapšen prošle nedjelje u francuskom sjevernom gradu Lilu u isto vrijeme kada su i njegova braća zadržana u pritvoru u Briselu
0 komentar(a)
Belgija napad, policija Belgija, Foto: Reuters
Belgija napad, policija Belgija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2017. 19:45h

Francuski državljanin, za kojeg se sumnja da je planirao napad zajedno sa dva brata iz Belgije, optužen je za terorizam, javio je AFP.

Prema navodima neimenovanog izvora iz pravosuđa, 42-ogodišnji muškarac je optužen za posjedovanje oružja i povezanost sa ekstremističkim grupama, prenosi Tanjug.

On je uhapšen prošle nedjelje u francuskom sjevernom gradu Lilu u isto vrijeme kada su i njegova braća zadržana u pritvoru u Briselu.

Kako je ranije danas objavila francuska agencija, osumnjičeni Francuz je četiri puta bio u zatvoru zbog nasilja i krađe, a stavljen je pod nadzor nakon što je maja 2015. izašao iz zatvora gdje je, kako se vjeruje, radikalizovan.

On je potom više puta putovao u Belgiju, gdje se sastao sa braćom optuženom u Briselu, a svi su viđeni kako nose torbe do garaže u briselskoj četvrti Anderleht, u kojoj je u nedavnoj raciji pronađeno oružje.

Vjeruje se da je osumnjičeni Francuz povezan sa Akimom i Kalidom Sautijem, braćom koja su u srijedu optužena u Briselu za pripadnost "terorističkoj grupi" i planiranje napada raznim vrstama oružja uključujući "kalašnjikove".

Oni su uhapšeni ranije ove nedjelje u briselskom predgrađu Anderleht, a inače su braća osuđenog džihadiste Saida Sautija, člana ozloglašenog bajkerskog kluba "Kamikaze rajders" sa sjedištem u Briselu.

Sauti od prošle godine izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog regrutovanja ljudi za džihadističke organizacije i podržavanja Islamske države na društvenim mrežama.

Bonus video: