Nasilje u Hamburgu: Demonstranti pale automobile, ispaljen i prvi metak

Svedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe "Blek blok" pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije
57 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2017. 20:16h

Njemačka policija ispalila je hice upozorenja na demonstrante tokom protesta protiv samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, a zapaljena su kola, kamioni, demonstranti su upali u zaključanu metro stanicu i povrijeđeno je najmanje 160 policajaca.

"Policajca su napali nasilni demonstranti i ispalio je hitac upozorenja“, saopštila je policija na Tviteru, prenosi AFP.

Kako se navodi, policajac je nakon toga pobjegao u prodavnicu i izbavljen je iz rizične situacije.

Zbog rizične situacije, policija je zatražila pojačanje.

Svedok Rojtersa rekao je da su demonstranti radikalne grupe "Blek blok" pokušali da se probiju do koncernte hale Elbfilharmonije gdje bi lideri G20 zemalja večeras trebalo da odslušaju koncert.

Rojters navodi da je cilj grupe "Blek blok" da svgrne kapitalizam.

List "Špigl" je javio da je hamburška policija zatražila je pomoć kolega iz drugih djelova Njemačke kako bi obuzdala nasilje koje prati samit G20, kao i da je ispaljen prvi metak.

Prema snimcima koji kruže na internetu, demonstranti se sukobljavaju sa policijom, pale automobile, gust crni dim se nadvija nad gradom kojim prolaze oklopna vozila.

"Špigl" javlja da je grupa nasilnih demonstranata okružila jednog policajca, koji je morao da puca u vazduh da ih upozori da se ne približavaju više, nakon čega je pobjegao, prenio je B92.

"Špigl onlajn" prenio je vijest o oklopnim vozilima Bundesvera (njemačke oružane snage) na ulicama Hamburga prema četvrti Altona.

Kako javljaju, u Centru za medije im je rečeno da se oklopna vozila samo premještaju iz jedne kasarne u drugu. Portparolka je naglasila kako se ne radi o kriznoj situaciji.

"Špigl" javlja kada se vozila Bundesvera prevoze jer, iako je policija zadužena za sigurnost samita G20, vojska služi kao dodatna podrška. Sam grad Hamburg, navode, poslao je 40 zahtjeva za pomoć.

Policija je potvrdila da je hitno zatražila pojačanja zbog mnogih "nedjela" širom Hambruga. Povrijeđeno je više od 150 policajaca, uhapšeno je 45 osoba.

Demonstranti su napali policijsku stanicu u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke stanice, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od demonstranata.

Iz policije su dodali da su demonstranti njihove službenike, osim zapaljivim sredstvima, napali i metalnim šipkama. Između ostalog, neko je ispalio i signalnu raketu prema policijskom helikopteru, koja je letjelicu tek zamalo promašila, čime je izbjegnuta nesreća.

U sukobima sa policijom u Hamburgu teško je povrijeđeno 11 demonstranata nakon što su pali sa zida, saopštila je vatrogasna služba u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, neki od demonstranata pali su sa visine od četiri metra, usljed čega su zadobili teške povrede, prenosi AP.

Bild: Napadnuti čuvari ispred hotela u kome je odsjeo Putin

Nepoznati muškarci napali su navodno ranije danas čuvare ispred hotela u kojem je odsjeo predsjednik Rusije Vladimir Putim tokom održavanja Samita Grupe 20 (G20) u Hamburgu, prenio je njemački list "Bild".

Prema navodima lista, Putin je odsjeo u hotelu Park Hajat, a u toku navodnog napada se nalazio u drugom dijelu grada, u kongresnom centru, gdje se održava Samit G20.

Portaprol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ništa ne zna o tom incidentu.

"Prvi put čujemo za to", rekao je Peskov na pitanje novinara agencije Tas s da prokomentariše pomenuti napad.

Zbog velikih protesta protiv globalizacija supruga predsjednika SAD Donalda Trampa, Melanija Tramp ne može da izađe iz hotela u Hamburgu i pridruži se supružnicima drugih vođa koji prisustvuju samitu G20.

Njena portparolka Stefani Grišam rekla je da policija zbog demonstranata nije odobrila Melaniji Tramp da napusti gostinjsku kuću vlade gdje su odsjeli ona i njen suprug.

Melanija Tramp je na Tviteru napisala da misli na povrijedđne u protestima koji su počeli sinoć i izrazila nadu da su svi bezbjedni.

Po navodima policije, u jučerašnjim sukobima s demonstrantima povrijeđeno je 111 policajaca, a sukobi traju i danas.

Suprug njemačke kancelarke je trebalo da Melaniju Tramp i druge supružnike vođa zemalja G20 povede u razgledanje Hamburga brodom, na ručak i u centar za kontrolu klime.

Aktivisti protiv globalizacije zapalili su desetine automobila i pokušali da blokiraju učesnike samita da stignu do konferencijske sale.

Australijski premijer Malkolm Tarnbul napisao je na Tviteru da su on i indonežanski predsjednik Džoko Vidodo takođe blokirani u hotelu.

Policiju koja štiti hotel gdje je odsjeo Tarnbul napali su demonstranti.

Galerija

Bonus video: