Evropski parlament preporučio suspenziju pristupnih pregovora sa Turskom

Turski ministar za odnose s EU Omer Čelik rekao je ranije danas da će eventualno glasanje Evropskog parlamenta za suspenziju pregovora o članstvu Turske ostati zabilježeno u istoriji kao "užasna greška"
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Evropski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.07.2017. 12:08h

Evropski parlament je na pravno neobavezujućem glasanju usvojio predlog da Evropska unija (EU) suspenduje pristupne pregovore s Turskom zbog lošeg stanja ljudskih prava i demokratije u toj zemlji.

Evropski poslanici su glasali za neobavezujući izvještaj kojim se preporučuje suspenzija pregovora poslije turskog referenduma u aprilu koji predviđa niz ustavnih amandmana za širenje predsjedničkih ovlašćenja.

U izvještaju se pozivaju sve članice EU da "bez odlaganja" suspenduju pregovore s Turskom, ako Ankara sprovede najavljene ustavne promjene.

Turski ministar za odnose s EU Omer Čelik rekao je ranije danas da će eventualno glasanje Evropskog parlamenta za suspenziju pregovora o članstvu Turske ostati zabilježeno u istoriji kao "užasna greška".

Čelik u Ankari razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

On je rekao i da Turska nikad neće prihvatiti bilo kakav predlog za novo definisanje odnosa EU i Turske kroz niz sporazuma o imigraciji, borbi protiv terorizma i trgovini.

Turska ima status kandidata za članstvo u EU od 1999. godine, a pregovore je počela 2005. godine.

Bonus video: