OSVOJIO 98,7 ODSTO GLASOVA DELEGATA

Kurc je novi lider austrijske OVP: Dobio odriješene ruke za vođenje partije

Poručio je da želi da promijeni Austriju, te naglasio da je shvatio, od kada je ušao u vladu da ne treba na stalne kritike, a bio je sa njima suočen gotovo svakodnevno, da odgovara
0 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2017. 06:56h

Najmlađi član u austrijskoj vladi i ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc izabran je juče na skupštini Narodne partije Austrije (OVP) za novog lidera stranke i ujedno dobio odriješene ruke za vođenje narodnjaka.

Ovaj 30-ogodišnji političar postao je juče i zvanično 17. lider OVP, pošto je dobio 98,7 odsto glasova delegata (464 od 470 predatih glasova).

Kurc je time ostvario drugi najbolji rezultat u poslijeratnoj istoriji stranke, a bolji od njega bio je samo njegov prethodnik Rajnhold Miterlener, kada je 2014. izabran sa 99,1 odsto glasova.

Mnogo slabiji rezultat ostvarili su daleko iskusniji i poznatiji političari kao što su nekadašnji kanelar Volfgang Sisel koji je 2003. izabran za šefa stranke sa "svega" 93 odsto glasova, a i bivši vicekancelar Erhard Busek dobio je 1991. samo 56,4 odsto glasova.

Takođe i čitav novi tim novog predsjednika dobio je visoku podršku delegata OVP.

Delegati su jednoglasno usvojili i izmjenu statuta stranke, što je bio uslov da Kurc preuzme partiju.

On je tom reformom dobio potpuno odriješene ruke kod najvažnijih strateških i personalnih odluka.

Promjenom statuta omogućeno je da Kurc na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima kandiduje sopstvenu listu koju će podržati OVP, a koja će biti otvorena i za kandidate koji nisu članovi stranke.

Isto tako on dobija odriješene ruke i za moguće koalicione pregovore, kao i određivanja ministara iz redova OVP.

U obraćanju Kurc je rekao da je aktuelna politika obilježena međusobnim vrijeđanjima i pokušajima da se kod birača "ocrne" protivnici, te da nije naivan i da očekuje da će idućih mjeseci "sve postati još prljavije".

Kazao je da smatra ispravnim svoju odluku da OVP ne učestvuje u takvom ponašanju protivnika.

Poručio je da želi da promijeni Austriju, te naglasio da je shvatio, od kada je ušao u vladu da ne treba na stalne kritike, a bio je sa njima suočen gotovo svakodnevno, da odgovara.

"Ako stvarno volimo našu zemlju onda ne treba biti zadovoljan onim kakvo je aktuelno stanje. Soicijalni sistem je suočen sa stalnim rastom izdataka, a kvalitet to ne prati. Nije dovoljno reći da smo dobro prošli kroz krizu, bolje od drugih, iako su nas drugi pretkli. Nije dovoljno da vodimo politiku "dobrodošlice" bez razmišljanja kako da sprovedemo integraciju narednih godina", prenio je Kurc svoje poruke na teme socijalna politika, ekonomija i migacije.

Kurc ističe da samo zemlje, koje su uspješne u privredi, mogu garantovati socijalni sistem, ali je u Austriji, kako je dodao, stvoren sistem koji se bavi samo održavanjem.

"U finansiraju socijalnog sistema postoji u međuvremenu toliko ćupova da više niko ne može da se snađe", naglasio je on.

Kada je riječ o migraciji Kurc je ponovio svoj zahtjev da mora da se zatvori mediteranska ruta po uzoru na balkansku.

"Moramo zatvoriti mediteransku rutu i to bolje danas nego sjutra", poručio je on.

Takođe je istakao da je austrijsko društvo, usljed migracije, postalo šarolikije, i da i najveći fanovi multikulturalnosti znaju da jedno društvo može funkcionisati samo ako ima zajedničke osnovne vrijednosti.

S tim u vezi je podvukao da ne smije biti tolerisan islamizam i ekstremizam.