Rekordna kazna: Google mora da plati skoro 2.5 milijarde eura!

Kazna je određena jer je Google, kako tvrdi Evropska komisija, kršio pravila o konkurentnosti sa svojim onlajn šoping servisom
0 komentar(a)
Google, Foto: Reuters
Google, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2017. 12:02h

Evropska unija (EU) izrekla je danas novčanu kaznu od 2,42 milijarde eura pretraživaču Google zbog zloupotrebe "dominantnog položaja". Kazna bi mogla da poveća tenzije između EU i SAD koje su se pojavile od dolaska američkog predsjednika Donalda Trampa na vlast. Evropska komisija je ocijenila da je Google zloupotrebio dominantni položaj na internetu, favorizujući svoj sajt za poređenje cijena robe i usluga "Gugl šoping" (Google Shopping). U skoro svim evropskim zemljama, pretraživač Google ima tržišni udio iznad 90 odsto. "Kazna je izračunata na osnovu vrijednosti prihoda koje Google ostvaruje kroz poređenje cijena u 13 evropskih zemalja u kojima se koristi Google šoping", navela je Evropska komisija. Google je najavio žalbu na odluku kojom je kažnjen. Do sada je najveća kazna za zloupotrebu dominantnog položaja izrečena američkom gigantu za kompjuterske čipove Intelu koji je 2009. godine platio EU 1,06 milijarde evra.

Regulatorne službe EU dale su poznatoj firmi 90 dana da prestane s ilegalnim aktivnostima ili će se suočiti s kaznama u iznosu do 5% dnevnog prihoda njihove krovne kompanije Alphabet.

Bonus video: