Korbin po prvi put u anketama ispred Mej: Lider laburista pokušaće da izdejstvuje nove izbore?

Oslabljena poslije parlamentarnih izbora, Tereza Mej je dodatno bila na meti kritika poslije nedavnog ogromnog požara u jednom soliteru u Londonu u kojem je stradalo 79 osoba. Mejovoj se zamjera što nije odmah posjetila žrtve požara, već je prvo razgovarala s policijom i vatrogascima
0 komentar(a)
Tereza Mej, Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Tereza Mej, Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2017. 14:27h

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pokušaće da "izdejstvuje nove parlamentarne izbore" u Velikoj Britaniji pošto je konzervativna premijerka Tereza Mej izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, ocijenio je danas londonski Dejli miror.

Korbin je za list rekao da je "besmisleno" da Tereza Mej opstane na vlasti, jer se čini da ne može da postigne dogovor sa zvaničnicima sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP), dvije nedjelje poslije izbora.

Konzervativci Tereze Mej osvojili su 318 od 650 mjesta u parlamentu i najjača su stranka poslije izbora održanih 8. juna ali nemaju potrebnu većinu od 326 mjesta.

Nedostaje im osam mjesta, što može da im obezbijedi DUP, koji ima deset poslanika u parlamentu.

Konzervativci i DUP još nisu postigli dogovor i pregovori se nastavljaju, dok se o povjerenju novoj vladi glasa 29. juna.

Korbin je prvi put u anketama objavljenim u petak u prednosti u odnosu na Terezu Mej. Oko 35 odsto Britanaca ocijenilo je da bi on bio bolji premijer od Mejove, dok britansku premijerku podržava oko 34 odsto ispitanika.

Oslabljena poslije parlamentarnih izbora, Tereza Mej je dodatno bila na meti kritika poslije nedavnog ogromnog požara u jednom soliteru u Londonu u kojem je stradalo 79 osoba. Mejovoj se zamjera što nije odmah posjetila žrtve požara, već je prvo razgovarala s policijom i vatrogascima.

U Velikoj Britaniji i Evropi takođe raste nezadovoljstvo o njenoj strategiji o istupanju zemlje iz Evropske unije (Bregzit).

U britanskim medijima kruže i glasine o mogućnosti da neko drugi dođe na njeno mjesto.

Bonus video: