"Da se NATO avion primakao Šojguu, bio bi oboren"

Pametni piloti izbjegavaju da se na nebu nađu ovako blizu, to je apsolutno nebezbjedno ne samo zbog fizičkog kontakta, već i zbog vazdušnih struja koje mogu da ometaju rad motora drugog aviona i da ga zaguše, kaže za Sputnjik pukovnik avijacije u penziji Dragan Krsmanović
109 pregleda 28 komentar(a)
NATO avion, ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
NATO avion, ruski avion, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.06.2017. 06:41h

Pokušaj aviona NATO da prate avion ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nije jedini takav slučaj, piše Sputnjik, koji navodi da bi avion NATO, da je nastavio, bio srušen.

Avion NATO pokušao je juče da prate avion Šojgua koji je letio ka Kalinjingradu iznad neutralnih voda Baltičkog mora. Avion u kojem je bio Šojgu letio je u pratnji lovaca Su-27, koji su otjerali pilota aviona NATO.

Pametni piloti izbjegavaju da se na nebu nađu ovako blizu, to je apsolutno nebezbjedno ne samo zbog fizičkog kontakta, već i zbog vazdušnih struja koje mogu da ometaju rad motora drugog aviona i da ga zaguše, kaže za Sputnjik pukovnik avijacije u penziji Dragan Krsmanović. On je ubijeđen da je ono što se desilo iznad Baltika provokacija SAD i NATO, ali namijenjena unutrašnjoj upotrebi.

"O tome govori niz američki provokacija. Jednostavno, oni tako funkcionišu, provociraju, demonstriraju snagu. Zbog unutrašnjih političkih problema u SAD ovo je trenutak kada žele da pokažu da se ne plaše nikoga i da mogu da urade šta god žele. Zato prave glupe poteze u Siriji, svugdje. Ovo je još jedan potez koji nema nikakvu praktičnu vrijednost. Jednostavno, služi samo njima da se malo okuraže", kaže Krsmanović.

Njegovu tvrdnju možda potvrđuje činjenica da ovo nije jedini incident u kome su se avioni NATO približili letjelici ministra odbrane Rusije. Na udaljenosti od dva kilometra od aviona Šojgua, takođe iznad neutralnih voda Baltika, bili su krajem marta prošle godine.

Vojni analitičar iz Moskve Boris Rožin, međutim, smatra da su letovi NATO iznad Baltičkog mora dokaz da alijansu jako interesuje gdje su raspoređene ruske kopnene, vazdušne i pomorske jedinice.

Naravno da je svaki incident usmjeren protiv Rusije, kaže Rožin za Sputnjik.

"Ovakvi učestali incidenti mogu se tumačiti kao neprijateljska poruka i dokaz da NATO ne želi otopljavanje odnosa. Mislim da će biti reprize ovakvih incidenata, ne samo iznad Baltičkog mora, a da će pritom Rusija biti optužena za agresivno ponašanje", ocjenjuje analitičar iz Moskve.

Nedugo nakon incidenta, NATO je saopštio da nije znao da se u avionu nalazio ruski ministar odbrane.

Krsmanović, međutim, ne vjeruje da NATO nije znao kome se približio avion. Ne zna se šta je poraznije po američku državu, da su ovo uradili ne znajući da je ministar unutra ili ako su znali, da su to ipak uradili.

"Nevjerovatno je za jednu organizaciju koja tvrdi da sve drži pod kontrolom, da može da snimi sve iz svemira, da prisluškuje sve i sve zna, da nema ovako značajnu informaciju. Ta izjava je još jedna otvorena provokacija, ja i ne razmatram da nisu znali ko je u avionu i da nisu znali zbog čega to rade", kaže Krsmanović.

Sagovornici Sputnjika smatraju da su se ruski piloti u ovoj situaciji odlično snašli, jer su pilota NATO upozorili na opasnost, ali i da su naoružani. Vojnog analitičara iz Moskve Borisa Rožina Sputnjik je pitao šta bi se desilo da je avion NATO nastavio da provocira.

"Da je F-16 nastavio da se približava avionu ruskog ministra odbrane, ruski lovac bi ne samo pokazao da je naoružan, već bi stavio do znanja neprijateljskom avionu da je aktiviran sistem navođenja raketa ili bi čak mogao da ispali hice upozorenja iz topa. U slučaju da je F-16 nastavio, došlo bi do njegovog obaranja, ali ne mislim da je NATO stvarno planirao da napadne avion Šojgua. To je bila ’oprezna provokacija‘ alijanse", ubijeđen je Rožin.

Bonus video: