Makron: Nema legitimnog nasljednika Bašara el Asada

Predsjednik Francuske je kazao da je Asad neprijatelj sirijskog naroda, ali ne i Francuske, te da su prioritet Pariza borba protiv terorističkih grupacija i napori da Sirija ne postane propala država
53 pregleda 2 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2017. 20:02h

Francuski predsjednik Emanuel Makron u srijedu je kazao da ne vidi legitimnog nasljednika sirijskog predsjednika Bašara el Asada, te da Francuska njegovo uklanjanje s vlasti više ne smatra preduslovom za rješavanje šestogodišnjeg ratnog sukoba, prenosi Hina.

Kazao je da je Asad neprijatelj sirijskog naroda, ali ne i Francuske, te da su prioritet Pariza borba protiv terorističkih grupacija i napori da Sirija ne postane propala država.Te su izjave potpuno različite od izjava prethodne francuske vlade i odraz stava Moskve da nema održive alternative Asadu.

“Nova perspektiva po tom pitanju je da nisam utvrdio da je odlazak Bašara el Asada preduslov za sve, jer mi još niko nije pokazao legitimnog nasljednika”, kazao je Makron u razgovoru za osam evropskih novina.

“Moje su linije jasne: prvo, potpuna borba protiv svih terorističkih grupa. One su naši naprijatelji. Potrebna nam je saradnja sa svima, posebno s Rusijom, kako bismo ih iskorijenili”, kazao je Makron.

Drugi je prioritet, pojasnio je on, osigurati stabilnost Sirije kako ne bi postala propala država.

Do sada je Francuska podržavala sirijsku opoziciju i tražila je da se sukob riješi vjerodostojnom političkom tranzicijom na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN koju bi ispregovarale glavne zaraćene sirijske strane s UN u Ženevi.

Makron, međutim, u tom intervjuu uopšte nije spomenuo ulogu UN. Njegov ministar vanjskih poslova je u utorak u Moskvi zagovarao tješnju saradnju s Rusijom u cilju izgradnje “duha povjerenja” te se čini da se Makron čvrsto uzda u ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je u pitanju pronalazak rješenja za Siriju.

“Mislim da ga ne veže neraskidivo prijateljstvo s Asadom. Ima dvije opsesije: borbu protiv terorizma i izbjegavanje scenarija propale države i zato nam se stavovi o Siriji preklapaju”, objasnio je Makron.

Istakao je takođe da Pariz neće biti blagonaklon prema Asadu u slučaju upotrebe hemijskog oružja.

“Upotreba kemijskog oružja izazvaće odgovor, uključujući i odgovor Francuske. Stoga će Francuska, kada je to u pitanju, biti potpuno složna sa SAD”, poručio je Makron.

Bonus video: