Kraljica Elizabeta predstavila zakonodavni program nove vlade

Elizabeta Druga je najavila i donošenje zakona o oružanim snagama, dodajući da će britanske vlasti nastaviti da odvajaju dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za odbranu
0 komentar(a)
kraljica Elizabeta, Foto: Beta-AP
kraljica Elizabeta, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.06.2017. 12:06h

Britanska kraljica Elizabeta Druga predstavila je danas novom sazivu parlamenta zakonodavni program vlade u kojem dominiraju zakoni koji će pripremiti Veliku Britaniju za izlazak iz Evropske unije (EU). Elizabeta Druga je u kratkom govoru kojim se tradicionalno otvara britanski parlament i izlaže zakonodavni program rekla da će vlada premijerke Tereze Mej raditi na ostvarivanju najpovoljnijeg dogovora o izlasku iz EU. Ona je najavila formiranje nove komisije za borbu protiv terorizma i donošenje strategije za borbu protiv terorizma koja će se odnositi na kazne za teroristička djela i suzbijanje ekstremizma na internetu. Elizabeta Druga je najavila i donošenje zakona o oružanim snagama, dodajući da će britanske vlasti nastaviti da odvajaju dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za odbranu. Elizabeta Druga tradicionalno je govorila o predstojećim posjetama stranih zvaničnika Velikoj Britaniji. Ona je kazala da će u julu ugostiti kralja i kraljicu Švedske, ali nije pomenula posjetu američkog predsjednika Donalda Trampa. Britanska premijerka Tereza Mej ponovila je uoči kraljičinog govora u parlamentu nezadovoljstvo izbornim rezultatima i obećala je građanima vladu koja će umjeti da se posavjetuje i sluša.

"Izborni rezultati nijesu onakvi kakvim sam se nadala, ali ova vlada će odgovoriti skromnošću i shvatiti poruku koju je poslalo biračko tijelo", navodi se u saopštenju Tereze Mej. Prema njenim riječima, vlada će se truditi da svakog dana ponovo pridobija povjerenje građana. Britanska kraljica nastavila je svoje državne obaveze, iako je njen 96-godišnji suprug, princ Filip ranije danas primljen u bolnicu zbog infekcije, saopštila je Bakingemska palata.

Bonus video: